WHO zaleca unikanie stewii i innych słodzików

krokdozdrowia.com 1 rok temu
Zdjęcie: WHO zaleca unikanie stewii i innych słodzików ze względu na ich wpływ na zdrowie


Czy używasz substancji słodzących, aby zmniejszyć kalorie w diecie i schudnąć? jeżeli tak, mamy dla Ciebie istotną wiadomość. Po systematycznym przeglądzie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odradza stosowanie substancji słodzących jako sposobu na odchudzanie. Nie przynoszą one bowiem długoterminowych korzyści w redukcji tkanki tłuszczowej. Dlaczego unikanie stewii i innych słodzików ma takie znaczenie dla naszego zdrowia?

Wyniki sugerują również, iż mogą wystąpić niepożądane skutki, takie jak zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia. Czytaj dalej, aby poznać te nowe rekomendacje!

Światowa Organizacja Zdrowia przedstawia nowe wytyczne dotyczące stewii i innych substancji słodzących

W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia wydała oświadczenie wzywające dorosłych i dzieci do ograniczenia dziennego spożycia wolnych cukrów do mniej niż 10% całkowitego spożycia energii. Od tego czasu nasiliło się poszukiwanie zdrowszych alternatyw.

Jedną z takich opcji jest stewia i inne bezcukrowe słodziki. Ale czy naprawdę pomagają?

Poradnik pt. Stosowanie słodzików niecukrowych: wytyczne WHO zawiera zestawienie wyników badań przeprowadzonych na dorosłych, dzieciach i kobietach w ciąży. Nie dotyczy ono jednak pacjentów z istniejącą wcześniej cukrzycą.

Aby wydać wytyczne dotyczące substancji słodzących, które są sprzedawane samodzielnie lub znajdują się w żywności i napojach, uwzględniono łącznie 283 badania, a także randomizowane badania kontrolowane i badania obserwacyjne.

Przegląd dotyczący stosowania niecukrowych substancji słodzących wywołał poważną debatę na temat potencjalnych zagrożeń związanych z ich spożyciem. Niektórzy mogą postrzegać je jako alternatywę dla zmniejszenia spożycia cukru i kontroli wagi. Jednak Światowa Organizacja Zdrowia stwierdziła, iż słodziki mają niewielki wpływ na masę ciała i tkankę tłuszczową.

Z drugiej strony wskazano również, iż ich stosowanie może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2, chorób układu krążenia i długoterminowej śmiertelności dorosłych.

Nowe wytyczne mają na celu dotarcie do decydentów, menedżerów, organizacji pozarządowych, pracowników służby zdrowia, naukowców, badaczy, pedagogów i przemysłu spożywczego. Chociaż bezcukrowe substancje słodzące mogą wydawać się atrakcyjną alternatywą dla utraty wagi, wyniki przeglądu systematycznego sugerują coś innego.

Możesz być zainteresowany: Miód czy cukier: czy wiesz, co jest lepsze?

Te substancje słodzące mogą mieć niepożądane skutki dla zdrowia

Podmiot, o którym mowa, zwraca uwagę nie tylko na brak wartości odżywczych zamienników cukru. Podkreśla także znaczenie ograniczania ilości słodyczy w naszej diecie dla poprawy zdrowia, i to już od najmłodszych lat. Wydane wytyczne podkreślają potrzebę unikania najpowszechniejszych nieodżywczych substancji słodzących, takich jak:

  • Stewia i jej pochodne
  • Acesulfam K
  • Adwantam
  • Aspartam
  • Cyklaminian
  • Neotam
  • Sukraloza
  • Sacharyna
Należy wspomnieć, iż pasty do zębów, kremy do skóry, leki i alkohole cukrowe nie zostały uwzględnione w publikacji WHO.

Możliwe jest unikanie stewii i innych słodzików

Znając ryzyko związane z długotrwałym stosowaniem niecukrowych substancji słodzących, należy wspomnieć, iż istnieje kilka opcji ograniczenia ich stosowania. Czytaj dalej, aby je odkryć!

  • Stopniowo zmniejszaj spożycie cukru: aby pomóc podniebieniu przyzwyczaić się do mniej słodkich smaków, możesz zacząć od stopniowego ograniczania spożycia cukru w napojach i produktach spożywczych.
  • Używaj owoców jako naturalnych substytutów: owoce mogą być doskonałym naturalnym substytutem cukru w deserach, napojach i innych produktach spożywczych. Zawierają fruktozę, która jest rodzajem naturalnego cukru.
  • Czytaj etykiety żywności: wiele przetworzonych produktów zawiera ukryte substancje słodzące. Z tego powodu tak ważne jest, aby czytać etykiety i identyfikować szkodliwe składniki.
  • Zastąp napoje gazowane wodą: napoje gazowane często zawierają duże ilości cukru, więc zastąpienie ich wodą może znacznie zmniejszyć spożycie substancji słodzących.

Czytaj więcej: Jak cukier wpływa na mózg

Światowa Organizacja Zdrowia ma na celu zmniejszenie ryzyka chorób niezakaźnych na całym świecie i poprawę jakości diety. W ramach tych działań planuje opublikować serię zaleceń dotyczących zdrowego odżywiania.

Stewia – naturalny słodzik dla cukrzyków
Stewia to roślina o ogromnych adekwatnościach słodzących. Pochodzi z Paragwaju i Brazylii, gdzie stosowana jest już od zarania dziejów Przeczytaj więcej »
Idź do oryginalnego materiału