Nasz Mateusz – grill master!
Wiosną tego roku odbyły się na Zamku w Ogrodzieńcu mistrzostwa Polski w grillowaniu. Brali w nich udział kucharze i pasjonaci mięsa z całego kraju, do rywalizacji stanął także Mateusz Strzałek z BioBazarowego stoiska Manufaktura Steków. Mateusz podjął się wyzwania konkurowania z najlepszymi grill-masterami z kraju i oczarował jury niebanalnym podejściem, wiedzą produktową oraz smakiem przygotowanych nad ogniem mięs. Co więcej, dokonał tego w pojedynkę, był to jego konkursowy debiut, a na dodatek rywalizował z profesjonalistami o wieloletnim doświadczeniu w kuchni. Po wielogodzinnych zmaganiach Mateusz został nagrodzony tytułem wicemistrza Polski w grillowaniu. Mamy zatem Drodzy Państwo prawdziwego speca od grilla i BBQ na BioBazarze! jeżeli potrzebujecie profesjonalnej grillowej porady, Manufaktura Steków to miejsce, gdzie z pewnością rozwieją wszelkie Wasze wątpliwości.
Jakie były zadania konkursowe?
Przygotowanie żeberek wieprzowych z polskiej wieprzowiny na wędzarni elektrycznej.
Przygotowanie steka z amerykańskiej wołowiny z dodatkami na grillu gazowym.
Przygotowanie pulled pork z polskiej wieprzowiny na grillu.
Najtrudniejsze, jak wskazuje nasz grill master, było działanie według opracowanego co do minuty planu – Mateusz uważa, iż dla znakomitych efektów trzeba być bardzo precyzyjnym i skrupulatnym. Proces przygotowania żeberek trwa 12 h, a pulled pork 13 h, zatem plan opiewa na długie godziny. Nasz Wystawca był jednak zdeterminowany, pracował niestrudzenie wedle ustalonego rytmu i choćby awaria prądu mu w tym nie przeszkodziła.
Potrawy oceniane były przez 6-osobowe jury w skali 1-9, w 4 kategoriach: praca na stanowisku (15%), smak (20%), wygląd (20%), tekstura (45%).
Wyniki konkursu wskazują, iż Mateusz we wszystkich tych kategoriach zrobił wrażenie na jurorach, przy czym w kategorii ‘stek’ był bezkonkurencyjny!
Mateusz od lat zgłębia tajniki wyśmienitego mięsa z najdalszych zakątków globu – w ofercie Manufaktury Steków kupicie chociażby wołowinę Wagyu z Japonii, czy steki argentyńskie, podkreśla przy tym także, iż nasza rodzima wołowina prezentuje światowy poziom i znajduje nieustające uznanie wśród smakoszy.

Co jest najważniejsze w grillowaniu
Mateusz podkreśla, iż liczy się przede wszystkim surowiec, mięso musi być ze znakomitej hodowli i świeże.
Drugim ważnym czynnikiem jest rodzaj paliwa – on stawia na wysokiej jakości węgiel, nie poleca powszechnie dostępnych worków z brykietem.
Podczas grillowania bardzo istotne jest zorganizowanie sobie na ruszcie dwóch stref – gorącej do pieczenia i chłodniejszej – gdzie mięso dochodzi.
We wrześniu nasz grill master stanie w szranki po raz kolejny biorąc udział w Grillowych Mistrzostwach Europy, w następnym kroku, już w październiku weźmie na tapet kurczaka i znowu zmierzy się z najlepszymi specami od obróbki mięsa w tym kraju.
Szykuje się jesień pełna wyzwań!
Mateusz, gratulujemy i trzymamy kciuki!