Otwarto Uniwersyteckie Centrum Stomatologiczne GUMed, work-life balance priorytetem dla dentystów, co wykazały kontrole NFZ-u w II kwartale, jak pomóc maluchom przezwyciężyć lęk przed dentystą, cukier w napojach znacznie groźniejszy niż w pożywieniu, jak delegować zadania w gabinecie, by odzyskać czas i spokój, zdrowe odżywianie w Polsce tylko na papierze – zachęcamy do zapoznania się z najważniejszymi wiadomościami z branży stomatologicznej z ostatnich dni!
W środę 8 października odbyło się uroczyste otwarcie Uniwersyteckiego Centrum Stomatologicznego przy Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Jest to nowoczesna placówka dydaktyczno-medyczna o powierzchni blisko 8 tys. metrów kwadratowych. Cała inwestycja z wyposażeniem kosztowała ponad 95 mln zł.
Z badania przeprowadzonego w ostatnim czasie na Wyspach Brytyjskich wynika, iż na szczycie listy priorytetów pracowników branży stomatologicznej znajduje się równowaga między życiem zawodowym a sprawami osobistymi, możliwości rozwoju zawodowego, a także wspierające środowisko w miejscu pracy.
W II kwartale 2025 r. NFZ przeprowadził 12 kontroli podmiotów udzielających świadczeń stomatologicznych, co stanowiło około 10% ogółu kontroli realizacji umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej. Do najczęściej wykrywanych nieprawidłowości – we wszystkich podmiotach – zalicza się m.in. nieprawidłowe zakwalifikowanie świadczeń sfinansowanych oraz brak aktualizacji danych z umowy dotyczących personelu.
Wizyta małoletniego pacjenta, zwłaszcza kilkulatka, to często duże wyzwanie dla lekarza stomatologa i jego zespołu. Ale to zwykle problem także dla samego pacjenta, który nie zawsze ma zrozumienie, dlaczego musi trafić na fotel dentysty. W jaki sposób można złagodzić obawy młodego pacjenta przed leczeniem stomatologicznym podpowiada brytyjski serwis Dental Nursing.
Od lat wiadomo, iż nadmierne spożycie cukru jest jednym z głównych czynników ryzyka wielu chorób, w tym otyłości, próchnicy i cukrzycy typu 2. Jednak najnowsze wyniki badań zespołu naukowców z Brigham Young University (BYU), przeprowadzonych we współpracy z instytucjami z Niemiec, rzucają nowe światło na to zagadnienie: nie każdy cukier jest równie szkodliwy – najważniejsze znaczenie ma jego postać i źródło.
Prowadzenie własnego gabinetu stomatologicznego to nie tylko praca z pacjentem. To także konieczność zarządzania zespołem, finansami, logistyką i promocją. Lekarz dentysta staje się często menedżerem, HR-owcem i specjalistą od marketingu w jednej osobie. Z czasem pojawia się przeciążenie, stres i myśl: czy naprawdę wszystko muszę robić sam? Na szczęście istnieje skuteczne narzędzie, które może przynieść ulgę – delegowanie zadań.
Dzieci w żłobkach, przedszkolach i szkołach jedzą za mało warzyw, a za dużo przetworzonego mięsa oraz słodkich produktów. Brakuje dietetyków, zaś stawki żywieniowe często nie przekraczają kilku złotych za obiad. Najwyższa Izba Kontroli alarmuje: państwo nie ma spójnej polityki żywieniowej, a działania na rzecz zdrowego odżywiania są fragmentaryczne i nieskuteczne.
Rozpoczęty niedawno rok akademicki 2025/2026 jest jednocześnie drugim rokiem obowiązkowego egzaminu OSCE dla studentów stomatologii. O szanse i wyzwania związane z przeprowadzaniem tego egzaminu zapytaliśmy przedstawicieli samorządu lekarskiego. Lek. dent. Paweł Barucha – wiceprezes Naczelnej Izby Lekarskiej, przewodniczący Komisji Stomatologicznej NIL – podkreślił, iż jakość nauczania stomatologii na polskich uczelniach jest doskonale weryfikowana nie tylko przez krajowy, ale i światowy rynek pracy, na którym rodzimi absolwenci studiów stomatologicznych radzą sobie świetnie. – Jedyną rzeczą, która może martwić jest to, iż wdrożenie takiego systemu egzaminowania jest bardzo drogie, a uczelniom brakuje na to pieniędzy. Można więc zastanawiać się, czym jest on nam potrzebny akurat w tym momencie – podkreślił.