Resweratrol – przeciwutleniacz zawarty w ciemnych owocach jagodowych – może być pomocny w zapobieganiu próchnicy zębów poprzez wpływ na szkliwo i ograniczenie produkcji kwasu przez bakterie próchnicotwórcze. Badanie, w którym podjęto tę tematykę, zostało opublikowane w czasopiśmie „Journal of Dentistry”.
Resweratrol, związek występujący m.in. w skórce winogron oraz w ciemnych owocach jagodowych, takich jak borówki i czarna morwa, może zmniejszać aktywność metaboliczną biofilmu i powodujących próchnicę bakterii Streptococcus mutans.
– Niniejsze badanie stanowi pierwszy krok do stosowania resweratrolu w ramach koncepcji nabytej błonki szkliwa i inżynierii biofilmu w celu zapobiegania próchnicy zębów – napisali autorzy z zespołu dr Fernandy Navas Reis z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w São Paulo (Brazylia).
Wcześniej prowadzone badania wykazały, iż resweratrol chroni szkliwo zębów przed wczesną erozją. Działanie to jest powiązane z jego zdolnością do zmiany składu białkowego nabytej osłonki zębowej (AEP), wzmacniając białka odporne na kwasy. Jako nowy sposób dostarczania resweratrolu zostały wprowadzone tabletki rozpuszczalne w jamie ustnej, które wzmacniają białka przeciwbakteryjne i odporne na kwasy w AEP.
W pierwszej części badania zastosowano protokół microcosm biofilm (metoda badawcza służąca do hodowli i analizy biofilmów w warunkach, które naśladują złożone środowiska naturalne), ze 126 próbkami szkliwa bydlęcego – były one codziennie przez 1 minutę poddawane działaniu jednego z następujących roztworów: resweratrol (50, 100, 200 lub 400 µg/ml), roztwór soli fizjologicznej buforowany fosforanem, dimetylosulfotlenek (DMSO) lub chlorheksydyna 0,12%.
Biofilm hodowano z użyciem śliny 10 ochotników, którzy przez okres pięciu dni byli poddani działaniu 0,2% sacharozy. Przeprowadzono testy oparte o wykorzystanie resazuryny i żywej płytki, a demineralizację szkliwa oceniono dzięki techniki poprzecznej mikroradiografii.
W drugiej części 12 ochotników wzięło udział w siedmiotygodniowym badaniu krzyżowym z potrójną ślepą próbą z 100 mg/l resweratrolu, 0,05% fluorku sodu (NaF) (226 mg/l fluoru), 100 mg/l resweratrolu + 0,05% NaF i dejonizowaną wodą. Próbki biofilmu pobierano z obu stron jamy ustnej 12 godzin po użyciu roztworów.
Wpływ na aktywność metaboliczną biofilmu i ograniczenie S. mutans
Resweratrol w stężeniu 50 µg/ml znacząco zmniejszył aktywność metaboliczną biofilmu, podczas gdy w stężeniu 200 µg/ml ograniczył obecność bakterii S. mutans. Chlorheksydyna okazała się wysoce skuteczna, znacząco obniżając wszystkie oceniane parametry, co potwierdza jej istotną rolę jako środka przeciwdrobnoustrojowego i przeciwpróchniczego. In vivo resweratrol, sam lub w połączeniu z fluorkiem sodu, wykazywał wpływ na kilka rodzaju bakterii próchnicotwórczych.
Autorzy badania podali, iż uczestnicy przestrzegali regularnej diety – unikając produktów, które mogłyby zaburzyć mikrobiom jamy ustnej, w tym unikając wysokiego spożycia sacharozy. Naukowcy z São Paulo zasugerowali, iż w kolejnych badaniach należy poddać ocenie płyny do płukania jamy ustnej zawierające resweratrol przy zastosowaniu modeli próchnicotwórczego biofilmu z podwyższonym poziomem sacharozy.
– Uzyskane wyniki otwierają drogę do włączenia resweratrolu do składu produktów stomatologicznych w celu ochrony zębów przed próchnicą – podsumowali autorzy artykułu zatytułowanego „Resveratrol alters oral biofilm in vitro and in vivo”.
– We współczesnej stomatologii tak naprawdę nie ma wskazań klinicznych do niestosowania materiałów bioaktywnych. Są one w tej chwili doskonałej jakości i zawsze, kiedy możemy uzyskać wartość dodaną w postaci bioaktywności, należy się ku temu skłaniać – mówi dr n. med. Marcin Aluchna, specjalista I stopnia stomatologii ogólnej i specjalista II stopnia stomatologii zachowawczej, nauczyciel akademicki, autor i współautor licznych publikacji oraz podręczników stomatologicznych.
Źródła: https://www.drbicuspid.com/
https://www.sciencedirect.com/