Dodanie 3,3′-diindolilometanu (DIM) – cząsteczki występującej naturalnie w warzywach kapustnych – do past do zębów i płukanek do jamy ustnej może zmniejszać tworzenie się biofilmu bakteryjnego odpowiedzialnego za płytkę nazębną i próchnicę choćby o 90% – wykazali naukowcy z Ben-Gurion University of the Negev w Izraelu.
Próchnica to najbardziej rozpowszechniona choroba niezakaźna na świecie. Ma ona podłoże bakteryjne – Gram-dodatnia bakteria Streptococcus mutans w środowisku jamy ustnej, bogatym w cukry i wilgoć, tworzy na powierzchni zębów biofilm. To właśnie on odpowiada za niszczenie szkliwa i rozwój ubytków.
Międzynarodowy zespół badaczy odkrył, iż zakłócać strukturę biofilmu bakteryjnego – i to aż o 90% – potrafi 3,3′-diindolilometan (DIM). Dzięki temu S. mutans nie ma warunków do rozwoju, co znacząco ogranicza ryzyko próchnicy.
DIM – potencjał w stomatologii i onkologii
3,3′-diindolilometan (DIM) to naturalna cząsteczka występująca w warzywach kapustnych, takich jak brokuły, kalafior, kapusta czy brukselka. DIM wykazuje szerokie adekwatności biologiczne – od działania przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego, po modulację hormonów i potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W badaniach naukowych do tej pory analizowano jej pożyteczność jako substancji mogącej wspierać profilaktykę chorób nowotworowych.
Jak podkreślili autorzy badania, DIM charakteryzuje się niską toksycznością. Oznacza to, iż mogłaby być bezpiecznie stosowana jako dodatek do produktów do codziennej higieny jamy ustnej, takich jak pasty do zębów czy płyny do płukania ust.
– Cząsteczka, ze względu na swoje adekwatności, może znacząco poprawić higienę jamy ustnej, a jednocześnie jest bezpieczna w stosowaniu – podkreśla prof. Ariel Kushmaro, główny autor badania z Avram and Stella Goldstein-Goren Department of Biotechnology Engineering.
Wspólne badania międzynarodowego zespołu
Projekt badawczy został przeprowadzony przez zespół naukowców z Izraela, Chin i Singapuru, a jego realizację umożliwiły międzynarodowe granty. Najważniejszym płynącym z niego wnioskiem jest to, iż adekwatności 3,3′-diindolilometanu mogą w przyszłości otworzyć drogę do powstania innowacyjnych preparatów stomatologicznych, które nie tylko będą skuteczniej zapobiegały próchnicy, ale także poprawią ogólną kondycję jamy ustnej pacjentów.
Z pełnymi wynikami badania można zapoznać się w artykule „3,3′-Diindolylmethane (DIM): A Potential Therapeutic Agent against Cariogenic Streptococcus mutans Biofilm” w czasopiśmie „Antibiotics”.
– U pacjentów, którzy przyjeżdżają na oddziały kardiologiczne z ostrymi zespołami wieńcowymi, czyli zawałami, stan zdrowia jamy ustnej bywa dramatyczny. Po udzieleniu pierwszej pomocy kardiologicznej wielu z nich jest kierowanych na sanację jamy ustnej – mówi dr hab. n. med. Maciej Czerniuk, specjalista w zakresie chirurgii stomatologicznej i periodontologii, adiunkt Zakładu Chorób Błony Śluzowej i Przyzębia WUM. Jakie są związki między chorobami kardiologicznymi a zdrowiem jamy ustnej? Czy u pacjentów po rozpoznaniu choroby sercowo-naczyniowej świadomość dotycząca roli prawidłowej higieny jamy ustnej się zmienia? Zachęcamy do obejrzenia materiału filmowego!
Źródła: https://in.bgu.ac.il/
https://www.mdpi.com