EuroPerio11: związki diety i zdrowia dziąseł

dentonet.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: EuroPerio11: związki diety i zdrowia dziąseł


Odbywająca się w Wiedniu w dniach 14-17 maja konferencja EuroPerio11, organizowana przez Europejską Federację Periodontologii (EFP), przyniosła istotne informacje na temat wpływu diety na zdrowie przyzębia. Zaprezentowane badania wskazują, iż to, co jemy, ma bezpośredni wpływ nie tylko na stan dziąseł, ale również na cały organizm, skuteczność leczenia periodontologicznego oraz ogólną jakość życia.

Podczas konferencji EuroPerio11 wyniki przeprowadzonych badań zaprezentowała dr Sanna Syrjäläinen z Instytutu Stomatologii Uniwersytetu w Turku. Grupa naukowców, której była członkiem, przez 11 lat analizowała dane ponad 3300 osób pod kątem stanu przyzębia, sposobu odżywiania i poziomu stanu zapalnego w organizmie. Uczestnicy zostali podzieleni według stosowanej diety – pierwszą grupą były osoby stosujące dietę prozapalną (bogatą w przetworzoną żywność, cukry proste i tłuszcze nasycone), a drugą – stosujące dietę przeciwzapalną.

Wyniki były jednoznaczne: osoby z zaawansowaną chorobą przyzębia, które odżywiały się w sposób prozapalny, miały istotnie wyższy poziom białka C-reaktywnego (CRP) – markera ogólnoustrojowego stanu zapalnego. Co istotne, ten efekt utrzymywał się w czasie. Nadwaga częściowo tłumaczyła tę zależność, co sugeruje, iż styl życia i dieta mają wspólny wpływ na poziom stanu zapalnego w organizmie.

To badanie pokazuje złożoną zależność między zdrowiem jamy ustnej, dietą a kondycją całego organizmu. Połączenie choroby przyzębia z dietą prozapalną potęguje stan zapalny, co może mieć dalekosiężne skutki zdrowotne – powiedział prof. Lior Shapira, przewodniczący komitetu naukowego EuroPerio11, specjalista periodontologii z Hebrew University of Jerusalem, były prezydent EFP.

Warzywa sprzymierzeńcem terapii periodontologicznej

Kolejne badanie przeprowadzone w Holandii, którego wyniki podczas EuroPerio111 zaprezentował jego współautor – dr Thijs Marinus Hendrik De Jong z Academic Centre for Dentistry Amsterdam, skupiło się na ocenie wpływu diety na skuteczność niechirurgicznego leczenia periodontologicznego u pacjentów z zaawansowaną chorobą przyzębia.

Analiza danych 100 pacjentów po 3 i 6 miesiącach od leczenia wykazała, iż wyższe spożycie warzyw wiązało się ze znaczną poprawą parametrów zdrowotnych: zmniejszeniem krwawienia przy sondowaniu (wskaźnik BoP), obniżeniem powierzchni zapalnej przyzębia (Periodontal Inflamed Surface Area, PISA) oraz płytszymi kieszonkami dziąsłowymi. Spożycie owoców i słodyczy nie miało istotnego wpływu na efekty terapii.

Dieta ma najważniejsze znaczenie nie tylko w profilaktyce, ale również w procesie gojenia po leczeniu. Zachęcanie pacjentów do zwiększenia spożycia warzyw może znacząco poprawić skuteczność terapii – dodał prof. Shapira.

Cukier szkodzi dziąsłom – i nie tylko

Trzecie badanie, przeprowadzone przez niemiecki zespół badawczy, oceniało wpływ 4-tygodniowego odstawienia cukru na zdrowie jamy ustnej, ogólny stan zdrowia oraz samopoczucie psychiczne. Jego wyniki zaprezentował prof. Johan Peter Woelber z Polikliniki Chirurgii Stomatologicznej, Periodontologii i Stomatologii Dziecięcej na Wydziale Lekarskim Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie.

W badaniu wzięło udział 55 studentów stomatologii, którzy całkowicie wyeliminowali z diety cukry proste i substytuty cukru. Efekt? Znaczne zmniejszenie krwawienia przy sondowaniu, spadek masy ciała o niemal 1 kg oraz poprawa profilu spożycia mikroelementów, w tym witaminy C.

Wiemy, iż stany przedcukrzycowe i cukrzyca pogarszają stan przyzębia. To badanie pokazuje realne korzyści wynikające z ograniczenia cukru. Co więcej, z czasem pacjenci adaptują się do nowej diety, a ochota na słodycze maleje – podkreślił prof. Shapira.

Czas na holistyczne podejście do zdrowia jamy ustnej

Wyniki zaprezentowane podczas konferencji EuroPerio11 stanowią istotny krok w kierunku integracji poradnictwa żywieniowego z leczeniem periodontologicznym. Dieta wpływa na poziom stanu zapalnego, proces gojenia oraz mikrobiom jamy ustnej i jelit, dlatego powinna być nieodłącznym elementem terapii pacjentów z chorobami przyzębia.

Wnioski płynące z tych badań są jasne: zdrowie dziąseł jest ściśle związane z tym, co jemy. Stomatologia powinna uwzględniać żywienie jako integralną część kompleksowej opieki nad pacjentem. kooperacja stomatologów z lekarzami rodzinnymi to klucz do poprawy zdrowia ogólnego – podsumował prof. Lior Shapira.

8 maja 2025 r. w Warszawie odbyła się konferencja prasowa z okazji Światowego Dnia Zdrowych Dziąseł (12 maja), zorganizowana we współpracy Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego i marki Oral-B. Była to okazja do dyskusji oraz wymiany poglądów na temat chorób dziąseł i przyzębia, stanowiących we współczesnym świecie poważny problem zdrowia publicznego.

Źródło: https://www.efp.org

Idź do oryginalnego materiału