Dieta śródziemnomorska wspiera zdrowie dziąseł

dentonet.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Dieta śródziemnomorska wspiera zdrowie dziąseł


Nowe badania naukowców z King’s College London potwierdzają, iż sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na zdrowie jamy ustnej. Jak wynika z artykułu opublikowanego na łamach „Journal of Periodontology”, dieta śródziemnomorska – bogata w warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze – nie tylko wspiera ogólną kondycję organizmu, ale także może znacząco zmniejszać ryzyko stanów zapalnych dziąseł i chorób przyzębia.

Dieta śródziemnomorska – oparta na warzywach, owocach, pełnych ziarnach i zdrowych tłuszczach – od dawna jest kojarzona z mniejszym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych czy niektórych nowotworów. Coraz więcej dowodów wskazuje również, iż może ona odgrywać istotną rolę w zachowaniu zdrowia jamy ustnej, wspierając układ odpornościowy i zmniejszając stan zapalny w organizmie.

Założenie to potwierdziły najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z King’s College London. Wykazały one, iż osoby stosujące dietę zbliżoną do śródziemnomorskiej mają zdrowsze dziąsła i niższe ryzyko chorób przyzębia. U pacjentów, których jadłospis obfitował w czerwone mięso i produkty wysoko przetworzone, częściej obserwowano poważniejsze stany zapalne dziąseł oraz podwyższone markery zapalne, takie jak interleukina-6 (IL-6) i białko C-reaktywne (CRP).

Z kolei dieta bogata w rośliny strączkowe, warzywa, owoce czy oliwę z oliwek wiązała się z niższym poziomem markerów zapalnych i korzystniejszym stanem zdrowia przyzębia.

200 pacjentów, szczegółowe badania

Przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania opierało się na analizie stanu zdrowia 200 pacjentów z Biobanku Stomatologicznego King’s College London. Uczestnicy przeszli badania stomatologiczne, pobrano im próbki krwi oraz przeprowadzono szczegółowe ankiety dietetyczne.

Nasze wyniki sugerują, iż zbilansowana dieta śródziemnomorska może ograniczać choroby dziąseł i ogólnoustrojowe stany zapalne – powiedział cytowany w komunikacie dr Giuseppe Mainas, główny autor publikacji. – Obserwowaliśmy powiązanie między nasileniem choroby przyzębia, sposobem odżywiania a poziomem zapalenia. Dlatego dieta powinna być brana pod uwagę jako część całościowego podejścia do leczenia pacjentów z periodontitis – dodaje.

Coraz więcej dowodów naukowcy wskazuje na to, iż odpowiednio zbilansowana dieta sprzyja utrzymaniu zdrowia przyzębia. Nasze badania potwierdzają, iż jadłospis bogaty w składniki odżywcze i produkty roślinne może realnie poprawiać zdrowie dziąseł. Potrzebujemy jednak dalszych prac, by opracować spersonalizowane zalecenia dietetyczne wspierające profilaktykę i leczenie chorób przyzębia – dodał prof. Luigi Nibali, kierownik grupy badawczej.

Pełne wyniki badania opublikowano w artykule „Relationship between Mediterranean diet and periodontal inflammation in a UK population: A cross-sectional study” na łamach „Journal of Periodontology”.

Istnieje wiele badań wskazujących na to, iż choroba przyzębia ma duży wpływ na zdrowie ogólne. Wiąże się ją z chorobami układu sercowo-naczyniowego, reumatoidalnym zapaleniem stawów, preeklampsją czy cukrzycą – mówi prof. dr hab. n. med. Marta Cześnikiewicz-Guzik, kierownik Zakładu Periodontologii, Profilaktyki i Klinicznej Patologii Jamy Ustnej Instytutu Stomatologii Wydziału Lekarskiego UJ CM w Krakowie, specjalistka chirurgii stomatologicznej i periodontologii, autorka ponad 100 artykułów naukowych, członek Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, Polskiego Towarzystwa Periodontologicznego oraz British Society of Periodontology.

Źródła: https://www.kcl.ac.uk

https://aap.onlinelibrary.wiley.com

Idź do oryginalnego materiału