Nadciśnienie tętnicze to problem globalny
Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, iż na nadciśnienie tętnicze na całym świecie choruje ponad 1,2 miliarda ludzi. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, jak wiele powikłań zdrowotnych wiąże się z wysokimi wartościami ciśnienia.
Nadciśnienie początkowo powoduje pogorszenie samopoczucia. Chorzy odczuwają bóle głowy, zawroty głowy, pojawiają się u nich obrzęki (najczęściej w okolicy nóg), jednak nieleczona choroba prowadzi do rozwoju poważniejszych stanów. Nadciśnienie tętnicze powoduje niewydolność nerek, niewydolność mięśnia sercowego, uszkadza wzrok aż w końcu jest przyczyną zawałów i udarów.Reklama
Najczęstsze przyczyny nadciśnienia tętniczego
Do nadciśnienia tętniczego najczęściej prowadzą nasze codzienne wybory. Do głównych czynników choroby należy nadwaga oraz otyłość i zbyt mała aktywność fizyczna. jeżeli dodamy do tego dietę bogatą w sól, a także używki: palenie papierosów i nadmierne spożywanie alkoholu - zwiększamy ryzyko występowania wysokich wartości ciśnienia tętniczego.
Nie bez wpływu na wartości ciśnienia pozostaje też nadmiar stresu w codziennym życiu oraz w pewnym stopniu uwarunkowania genetyczne, które także mogą przyczyniać się do występowania nadciśnienia tętniczego.
Sód - dlaczego podnosi ciśnienie tętnicze krwi?
Sód to pierwiastek, który stymuluje wydzielanie wazopresyny - hormonu, który odpowiada za regulowanie gospodarki wodnej w organizmie. Konsekwencją spożywania dużej ilości soli jest zatrzymanie wody. Dodatkowo wazopresyna działa obkurczająco na naczynia krwionośne. To powoduje, iż krew napiera na nie pod wyższym ciśnieniem.
Udowodniono, iż sód zwiększa także ryzyko występowania stanów zapalnych w organizmie, które mogą prowadzić do sztywności naczyń krwionośnych, czego konsekwencją jest podniesienie ciśnienia krwi.
Innym, szkodliwym dla organizmu skutkiem spożywania soli, jest hiperfiltracja kłębuszkowa - zwiększona objętość krwi i duże wydzielanie wazopresyny powoduje zwiększenie objętości krwi krążącej, a to z kolei może doprowadzić do hiperfiltracji kłębuszkowej i białkomoczu, co grozi uszkodzeniem nerek i prowadzi do rozwoju nadciśnienia.
Zwiększ podaż potasu w diecie, a obniżysz ciśnienie krwi
Nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Waterloo sugerują, iż zwiększenie stosunku spożycia potasu do sodu może być skuteczniejsze w obniżaniu ciśnienia krwi, niż samo ograniczenie spożycia sodu.
Zarówno sód jak i potas to elektrolity, które wpływają na kurczliwość mięśni, jakość przesyłanych impulsów elektrycznych w układzie nerwowym, jak i mają wpływ na gospodarkę wodną.
"Nasze badania sugerują, iż dodanie do diety większej ilości produktów bogatych w potas, takich jak banany czy brokuły, może mieć większy pozytywny wpływ na ciśnienie krwi niż samo ograniczenie sodu" - powiedziała Anita Layton, profesor matematyki stosowanej, informatyki, farmacji i biologii na Uniwersytecie w Waterloo.
Autorzy badania korzystali z modelu matematycznego i symulowali, jak różne stosunki sodu do potasu mogą wpływać na poszczególne układy w organizmie człowieka, w tym na układ wydzielniczy - czyli nerki, ale także na układ sercowo-naczyniowy czy pokarmowy.
Symulacje pozwoliły ustalić badaczom, iż choćby przy zachowaniu wysokiego poziomu sodu w diecie, zwiększona podaż potasu powoduje obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi. Na spadek ciśnienia pod wpływem zwiększonej podaży potasu bardziej podatni są mężczyźni, niż kobiety - tak wynika z symulacji naukowców.
Chociaż do samego odkrycia należy podejść ostrożnie, to jest ono wstępem do rozszerzenia badań i prowadzenia dalszych obserwacji w tym kierunku.
Produkty bogate w potas - co jeść, by zbić ciśnienie?
Aby zadbać o prawidłowe ciśnienie tętnicze, mimo wszystko warto ograniczyć spożycie sodu. Warto też pamiętać, iż sól znajduje się nie tylko w tych produktach, które samodzielnie solimy w trakcie gotowania, ale dodawana jest do niemal wszystkich gotowych produktów: pieczywa, serów czy wędlin i również należy to uwzględniać w codziennym spożyciu.
WHO rekomenduje, aby spożycie soli nie przekraczało 5 gramów dziennie, czyli tyle, ile wynosi jedna łyżeczka.
Do diety warto włączyć surowe warzywa i owoce, które są skarbnicą cennego dla serca i naczyń krwionośnych potasu. Gdzie znaleźć ten pierwiastek?
Produkty bogate w potas to:
banany,pomarańcze,suszone morele, fasola, groch, soczewica, brokuły,marchew,pomidory.
Potas znajdziemy także w Pestkach dyni, nasionach słonecznika, migdałach oraz orzechach włoskich. Nie należy też zapominać, iż źródłem potasu są ryby, m.in. łosoś i tuńczyk. Pierwiastek ten znajdziemy także w kakao oraz gorzkiej czekoladzie.
Źródła:
https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajprenal.00222.2024https://www.eurekalert.org/news-releases/1080356
CZYTAJ TAKŻE: