Zachwycający przepis na rozgrzewający krem marchewkowy. Bez nabiału, sorbitolu, glutenu

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa krem z marchewki Źródło: Fotolia / Autor: kitchenkiss.de


Marchew to warzywo, które ze względu na swoje prozdrowotne adekwatności powinno często pojawiać się w naszym jadłospisie. Rozgrzewający krem marchewkowy, który proponujemy, jest smaczny i pełny witamin. Doskonale rozgrzewa w chłodne dni. Mogą go spożywać również osoby, które są na diecie bezglutenowej, bezmlecznej czy cierpią na problemy jelitowe.


Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Szczególnie cenny jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Przekształca się on w organizmie człowieka w witaminę A, która odpowiada m.in. za to, iż dobrze widzimy. Jedzenie marchewki zaleca się osobom, które cierpią na niedożywienie czy niedokrwistość. Włączenie do jadłospisu zupy marchewkowej to doskonały pomysł – wskazują dietetycy. Jej smak wzbogaci dodanie surowego imbiru.


Dlaczego do zupy z marchewki warto dodać imbir?


Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Ma adekwatności przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia i grypy. Korzeń imbiru zawiera m.in.:


witaminę C,


witaminy B1 i B2,


witaminę E, A i K,


kwas foliowy,


wapń,


fosfor,


żelazo,


potas.


Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na krem marchewkowy bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.
Idź do oryginalnego materiału