Marchew jest bogatym źródłem karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Szczególnie cenny jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Przekształca się on w organizmie człowieka w witaminę A, która odpowiada m.in. za to, iż dobrze widzimy. Jedzenie marchewki zaleca się osobom, które cierpią na niedożywienie czy niedokrwistość. Włączenie do jadłospisu zupy marchewkowej to doskonały pomysł – wskazują dietetycy. Jej smak wzbogaci dodanie surowego imbiru.
Dlaczego do zupy z marchewki warto dodać imbir?
Imbir to przyprawa stosowana w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Zawiera cenne substancje o działaniu leczniczym. Ma adekwatności przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące dolegliwości związane ze stanami zapalnymi dróg oddechowych. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia i grypy. Korzeń imbiru zawiera m.in.:
witaminę C,
witaminy B1 i B2,
witaminę E, A i K,
kwas foliowy,
wapń,
fosfor,
żelazo,
potas.
Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na krem marchewkowy bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.