Wigilia keto – Poznaj najlepsze przepisy!

swiatsupli.pl 1 rok temu

Święta Bożego Narodzenia kojarzymy przede wszystkim z potrawami, takimi jak barszcz z uszkami, smażony karp czy kapusta z grochem lub grzybami. Do tego dochodzą jeszcze różnego typu słodkości – ciasta, kutia, makówki. Tymczasem osoby na diecie ketogenicznej nie mogą pozwolić sobie na większość tych przysmaków, jednak z powodzeniem przygotują własne menu. Jak urządzić keto święta Bożego Narodzenia?

Dieta keto a święta

Dieta ketogeniczna rządzi się swoimi prawami, podobnie jak święta Bożego Narodzenia. Wydawałoby się, iż jedno z drugim nie ma nic wspólnego, tymczasem okazuje się, iż możemy świętować razem z naszymi bliskimi, w dodatku próbując podobnych potraw. Sekret tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu, usuwając niektóre składniki i dodając w zamian inne. Keto przepisy na święta Bożego Narodzenia warto wypróbować z małych wyprzedzeniem – dotyczy to zwłaszcza osób, które na co dzień nie spędzają wiele czasu w kuchni. Choć nie są one skomplikowane, wymagają pewnych nakładów pracy. Nie pozostaje nic innego, jak włączyć świąteczną muzykę i przygotować smaczne keto dania na wigilię i nie tylko.

Keto barszcz wigilijny

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilii bez tradycyjnej zupy, jaką jest barszcz. Oto przepis na keto barszcz wigilijny, który najlepiej smakuje dzień lub dwa po przygotowaniu. Jest to jego dodatkowa zaleta, gdyż nie musimy gotować go na ostatnią chwilę, w wigilię.

Składniki:

  • 100 g buraków
  • 400 ml zakwasu z buraków,
  • 100 g włoszczyzny,
  • 200 g porcji rosołowej,
  • 100 g białej kapusty,
  • 50 g masła,
  • 150g śmietany 30%.
Barszcz to “must have” wigilijnego stołu.

Przygotowanie:

Warzywa i mięso myjemy, obieramy, następnie gotujemy do miękkości. Na początek najlepiej dodać włoszczyznę, później buraki oraz kapustę. Do wywaru dodajemy masło oraz zakwas buraczany, całość przyprawiamy według własnych preferencji. Na koniec zabielamy zupę – można to zrobić już bezpośrednio przed podaniem, gdy nałożymy ją na talerze.

Keto pierogi wigilijne

Keto pierogi wigilijne smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, jednak zdecydowanie warto ich spróbować. Przygotujmy je z nadzieniem grzybowym bądź z kapusty kiszonej.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki migdałowej,
  • 2 jajka,
  • 10g gumy guar,
  • łyżeczka soli.

Całość łączymy ze sobą i ugniatamy aż od uzyskania jednolitej masy.

Składniki na nadzienie grzybowe:

  • 500g pieczarek,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy do smaku.

Pieczarki i cebulę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Całość należy delikatnie smażyć na maśle klarowanym, dodając ulubione przyprawy.

Składniki na nadzienie z kapusty kiszonej:

  • 250g kiszonej kapusty,
  • 50g grzybów suszonych,
  • cebula,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy do smaku.
Pierogi ze względu na różnorodność farszu mają wielu zwolenników.

Cebulę należy zeszklić na maśle, kapustę opłukać, a następnie ugotować. Uprzednio moczone grzyby kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kapusty pod koniec gotowania. Na koniec dołączamy cebulę oraz przyprawiamy całość do smaku.

Ciasto pierogowe rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka (na przykład przy pomocy szklanki). W środek wkładamy łyżeczkę nadzienia, całość sklejamy. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty.

Keto karp w migdałach

Keto wigilia przepisy to także ryba – oczywiście tradycyjny, polski karp, tyle iż w nieco innej odsłonie.

Składniki:

  • filet z karpia,
  • 100 g płatków migdałowych,
  • płatki chili,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • przyprawy do smaku.
Poczuj się jak karp w migdałach.

Przygotowanie:

Filet z karpia przyprawiamy, a następnie smażymy na maśle klarowanym. Zarumienioną rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypując płatkami migdałów i polewając masłem ze smażenia. Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.

Keto piernik staropolski

Dieta keto a święta to szeroki temat – warto zwrócić uwagę nie tylko na najpopularniejsze przepisy na dania główne, ale również na różnego typu słodkości. Jedną z oczywistych propozycji jest piernik, a więc ciasto, które bezapelacyjnie kojarzy nam się z Bożym Narodzeniem.

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki erytrytolu,
  • 150g oleju kokosowego,
  • 3/4 szklanki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 30g mąki kokosowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • szczypta soli zdrowotnej.

Polewa czekoladowa:

  • 25g oleju kokosowego,
  • 25g mleka kokosowego,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • garść orzechów.
Piernik staropolski w wersji keto to pyszne i aromatyczne ciasto.

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać. Jajka ubijamy na puszystą masę z erytrytolem i solą. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z powidłami, po czym dodajemy po łyżce do masy jajecznej. W międzyczasie dosypujemy także po trochu mieszanki suchych składników. jeżeli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy trochę mąki kokosowej. Masę umieszczamy w keksówce, całość pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Wszystkie składniki na polewę delikatnie podgrzewamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Oblewamy nią wierzch piernika – ważne, aby ciasto było przestudzone. Całość posypujemy orzechami, uzupełniając dekorację.

Keto strucla bożonarodzeniowa

Poniżej znajdziemy przepis na jeszcze jedno ciasto świąteczne, którym z powodzeniem możemy poczęstować bliskich. Jest to strucla bożonarodzeniowa z dużą ilością bakalii.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 100g śmietany kokosowej,
  • 75g masła klarowanego,
  • 70g erytrytolu,
  • 120g mąki kokosowej,
  • 0,5 łyżeczki gumy guar,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Składniki na masę bakaliową:

  • 50g świeżej żurawiny,
  • 30g skórki pomarańczowej,
  • 20g rodzynek,
  • 25 g płatków migdałowych,
  • 1 łyżka rumu.
Dla miłośników bakalii strucla bożonarodzeniowa będzie idealnym wyborem.

Przygotowanie:

Jajka ucieramy ze słodzikiem i ekstraktem z wanilii. Po około 2 minutach dodajemy masło i śmietanę kokosową, następnie proszek do pieczenie, gumę guar i cynamon. Żurawinę i skórkę pomarańczową smażymy do miękkości. Po ostudzeniu dodajemy rodzynki i płatki migdałowe, całość zalewamy rumem i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie mieszankę bakaliową dodajemy do ciasta. Wykładamy je na blaszkę i zwilżonymi dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 16 cm. Całość zwijamy w roladę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Całość można oblać polewą przygotowaną z rozpuszczonego masła klarowanego z dodatkiem erytrytolu w pudrze.

Idź do oryginalnego materiału