Wejdź pod stół i zjedz 12 zielonych winogron. Kulinarne tradycje na szczęście w Nowym Roku

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 12 winogron zjedzonych o północy ma przynieść szczęście. Źródło: Shutterstock / phatymak's studio


Chcesz mieć szczęście w Nowym Roku i znaleźć miłość swojego życia? O północy z każdym biciem zegara zjedz jedno zielone winogrono. Tak robią Hiszpanie, a Meksykanie dodatkowo... wschodzą pod stół. I nie są to jedyne kulinarne zwyczaje mające zapewnić szczęście, miłość, zdrowie i pieniądze.


Jedzenie 12 zielonych winogron o północy to tradycja wywodząca się z Hiszpanii, jednak ten zwyczaj w ostatnich latach podbija świat za sprawą TikToka i filmików ludzi połykających na powitanie Nowego Roku winogronowe kulki. Tradycja sięga w Hiszpanii 19 wieku i jest niezwykle popularna. 12 winogron symbolizuje nie tylko wybijanie godziny, ale też pomyślność na każdy z 12 miesięcy roku. Winogrona jedzą o północy także Meksykanie, a adekwatnie Meksykanki, które wierzą, iż to zapewni im szczęście w miłości. Aby dobra wróżba się spełniła, trzeba jednak wejść pod stół.


Szukaj migdała w deserze i monety w cieście


Co kraj, to obyczaj, także, jeżeli chodzi o sylwestrowe zwyczaje. Niemcy dla pomyślności w Nowy Rok zajadają się kiszoną kapustą, a Włosi soczewicą. Z kolei Australijczycy dla zapewnienia dobrobytu zjadają marcepanową świnkę. Holendrzy stawiają na oliebollen, czyli pączki smażone w głębokim tłuszczu (je się je w Sylwestra i na noworoczne śniadanie).


Grecy pieką ciasto, w którym ukryty jest pieniążek – kto go znajdzie, temu nie zabraknie szczęścia i pieniędzy w nadchodzącym roku. Podobnie bawią się Norwegowie, tyle iż tu wrzuca się jednego migdała do puddingu z ryżu, a szczęśliwy znalazca może być pewien, iż jego życzenia na Nowy Rok będą spełnione.


Groch na szczęście, karp z Wigilii i dużo maku


W Polsce nie ma jednej noworocznej tradycji kulinarnej, bo bardzo często dojada się to, co zostało po świętach. Jednak podobnie, jak w innych tradycyjnie chrześcijańskich krajach, uważa się, iż tego wieczoru na stole nie powinno zabraknąć ryby. Wiele osób zajada się makowcami, bo mak ma symbolizować obfitość i szczęście.


W wielu domach jest również tradycja jedzenia grochu (i np. gotowania grochówki w Nowy Rok). Groch ma przynieść pomyślność i urodzaj, a dawniej w sylwestrową noc gospodynie karmiły nim także kury.
Idź do oryginalnego materiału