Jedzenie 12 zielonych winogron o północy to tradycja wywodząca się z Hiszpanii, jednak ten zwyczaj w ostatnich latach podbija świat za sprawą TikToka i filmików ludzi połykających na powitanie Nowego Roku winogronowe kulki. Tradycja sięga w Hiszpanii 19 wieku i jest niezwykle popularna. 12 winogron symbolizuje nie tylko wybijanie godziny, ale też pomyślność na każdy z 12 miesięcy roku. Winogrona jedzą o północy także Meksykanie, a adekwatnie Meksykanki, które wierzą, iż to zapewni im szczęście w miłości. Aby dobra wróżba się spełniła, trzeba jednak wejść pod stół.
Szukaj migdała w deserze i monety w cieście
Co kraj, to obyczaj, także, jeżeli chodzi o sylwestrowe zwyczaje. Niemcy dla pomyślności w Nowy Rok zajadają się kiszoną kapustą, a Włosi soczewicą. Z kolei Australijczycy dla zapewnienia dobrobytu zjadają marcepanową świnkę. Holendrzy stawiają na oliebollen, czyli pączki smażone w głębokim tłuszczu (je się je w Sylwestra i na noworoczne śniadanie).
Grecy pieką ciasto, w którym ukryty jest pieniążek – kto go znajdzie, temu nie zabraknie szczęścia i pieniędzy w nadchodzącym roku. Podobnie bawią się Norwegowie, tyle iż tu wrzuca się jednego migdała do puddingu z ryżu, a szczęśliwy znalazca może być pewien, iż jego życzenia na Nowy Rok będą spełnione.
Groch na szczęście, karp z Wigilii i dużo maku
W Polsce nie ma jednej noworocznej tradycji kulinarnej, bo bardzo często dojada się to, co zostało po świętach. Jednak podobnie, jak w innych tradycyjnie chrześcijańskich krajach, uważa się, iż tego wieczoru na stole nie powinno zabraknąć ryby. Wiele osób zajada się makowcami, bo mak ma symbolizować obfitość i szczęście.
W wielu domach jest również tradycja jedzenia grochu (i np. gotowania grochówki w Nowy Rok). Groch ma przynieść pomyślność i urodzaj, a dawniej w sylwestrową noc gospodynie karmiły nim także kury.