Udko czy pierś z kurczaka? Ten wybór ma znaczenie na diecie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczony kurczak Źródło: Shutterstock


Mięso z drobiu zawiera więcej białka i mniej kalorii niż wieprzowina. Jest lekkostrawne, znajdziemy w nim znaczną ilość witamin z grupy B, selen i fosfor. jeżeli zdecydujemy się na przyrządzenie kurczaka, to wiele osób zastanawia się, jaką część najlepiej wybrać do zjedzenia. Dietetycy tłumaczą, kto powinien sięgnąć po pierś, a kto po udko.


Wiele osób uważa, iż białe mięso z piersi kurczaka jest o wiele zdrowsze niż ciemne mięso z udka. Prawdą jest, iż pierś z kurczaka ma mniej kalorii i mniej tłuszczu, więc dla osób dbających o linię wybór wydaje się oczywisty. Najnowsze badania wskazują jednak, iż ciemne mięso z kurczaka zawiera składniki odżywcze, z których nie powinno się rezygnować. A dodatkowy tłuszcz i kalorie także nie są złe.


Jak wypada porównanie?


Udko kurczaka ze skórą zawiera 197 kalorii, 12,5 gramów tłuszczu, 19,8 gramów białka


Udko kurczaka bez skóry zawiera 152 kalorie, 6,93 grama tłuszczu, 21 gramów białka


Pierś kurczaka ze skórą zawiera 150 kalorii, 8,05 grama tłuszczu, 18 gramów białka


Pierś kurczaka bez skóry zawiera 133 kalorie, 2,75 grama tłuszczu, 27,3 grama białka


Ważny jest sposób przyrządzenia mięsa


Widać więc, iż więcej tłuszczu znajduje się w udku, niż w kawałku piersi kurczaka o tej samej wadze. Jednak o tym, ile ostatecznie tłuszczu będzie w porcji kurczaka, decyduje sposób przyrządzenia mięsa. Drób jest łatwy do przyrządzenia i nie wymaga długiej obróbki cieplnej. Można go z powodzeniem gotować, smażyć czy piec. jeżeli jednak unikasz kupowania przemysłowo hodowanych brojlerów, bojąc się ewentualnej zawartości w mięsie antybiotyków, musisz pamiętać, iż mięso z hodowli ekologicznych będzie dużo twardsze. Warto je zamarynować i choćby na 2 dni pozostawić do skruszenia – wskazuje dietetyczka.


„Jeśli zamierzasz jeść panierowane lub smażone kurczaki z białego mięsa, zawartość tłuszczu i tak wzrośnie. Lepiej jeść grillowane lub pieczone części kurczaka, jeżeli chcesz zachować niską zawartość tłuszczu” – doradza dietetyczka i autorka książek kucharskich Amy Goodson, cytowana przez portal Eat That, Not This!


Ze skórą czy bez?


Zastanawiając się, który kawałek kurczaka zjeść, zapominamy o smakowitej skórce. Skóra jest tłusta i zwiększa znacząco ilość kalorii w spożywanym mięsie.


„Nie oznacza to, iż zawsze musisz rezygnować ze zjedzenia skóry z kurczaka, ale powinieneś wziąć pod uwagę, licząc kalorie. Ciemne mięso kurczaka znajdziesz w udkach i skrzydłach. A te kawałki mięsa najczęściej zjadamy ze skórą” – uważa dietetyczka.
Idź do oryginalnego materiału