Co piją Polacy? Herbata w czołówce
Z przeprowadzonych wśród konsumentów badań wynik, iż choćby 80 proc. Polaków codziennie sięga po filiżankę herbaty. Co trzeci Polak pije ją kilka razy dziennie i to bez względu na porę roku. Wybierana jest nie tylko w wersji na ciepło, ale często sięgamy także po jej mrożoną wersję.
Mimo, iż znamy coraz więcej rodzajów herbaty, które różnią się smakiem i aromatem, to wciąż najchętniej wybieramy klasykę, czyli herbatę czarną. Wiele osób coraz częściej sięga jednak po nowe odmiany, w tym po herbatę zieloną, białą czy czerwoną.Reklama
jeżeli lubimy herbatę i często po nią sięgamy, to warto sięgać po jej różne odmiany, bowiem każda z nich zawiera cenne składniki, które wspierają pracę całego organizmu człowieka.
Jaka herbata jest najzdrowsza i czy warto odłożyć na bok klasyczną, czarną? A może to właśnie ona będzie najlepszym wyborem, jeżeli dbamy nie tylko o walory smakowe, ale także zdrowotne?
Czarna herbata pobudza i nawadnia organizm
Picie czarnej herbaty zdecydowanie przysłuży się zdrowiu, o ile nie przygotowujemy jej z nadmiarem słodkich dodatków, takich jak cukier, słodzik czy miód.
Liście czarnej herbaty zawierają w sobie dużo przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na organizm. Znajdziemy w nich ponad 300 różnych substancji, które przyczyniają się do prawidłowego przebiegu wielu procesów w organizmie.
W herbacie czarnej znajdziemy garbniki, teinę, teofilinę, wolne aminokwasy ale także karoten, witaminy A, C, witaminy z grupy B, witaminę K i PP. To nie wszystko, bo wypijając filiżankę mocnej herbaty dostarczymy organizmowi także magnez, cynk czy wapń.
Teina zawarta w liściach czarnej herbaty działa pobudzająco na układ nerwowy, dodając energii, poprawiając nastrój i usprawniając procesy myślowe.
Ponadto herbata, wbrew niektórym opiniom, doskonale nawadnia organizm. Z powodzeniem także gasi pragnienie w upalne dni.
Polifenole znajdujące się czarnej odmianie herbaty działają przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i wzmacniają układ odpornościowy - jej regularne picie zmniejsza ryzyko częstych infekcji i zakażeń bakteryjnych.
Mimo wielu prozdrowotnych adekwatności to nie czarna herbata znajduje się na pierwszym miejscu w rankingu najzdrowszych herbat.
Zielona herbata chroni tętnice i spala tłuszcz
Polifenole znajdujące się w liściach zielonej herbaty skutecznie zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu właśnie tej odmianie przypisuje się działanie antynowotworowe, przeciwbakteryjne oraz chroniące układ pokarmowy.
Zielona herbata zawiera witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz E. Dzięki temu jej regularne picie korzystnie wpływa na stan skóry, włosów, paznokci, ale także chroni wzrok oraz wzmacnia działanie układu odpornościowego. Udowodniono, iż picie jednej filiżanki dziennie w okresie wzmożonych infekcji, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania.
Zielonej herbacie przypisuje się także działanie odchudzające - i słusznie! Katechiny w niej zawarte przyspieszają proces przemiany materii oraz hamują odkładanie się tkanki tłuszczowej. Po filiżankę tej herbaty powinny sięgać te osoby, które mierzą się z napadami głodu w trakcie procesu odchudzania, ponieważ zmniejsza ona łaknienie.
Liście zielonej herbaty korzystnie wpływają na pracę wątroby oraz nerek. Działają one oczyszczająco, usprawniają proces detoksykacji i działają moczopędnie. Potwierdzono, iż picie zielonej herbaty przyczynia się także do walki z wysokim cholesterolem.
Biała herbata dla serca, kości i trzustki
Najlepszym i najzdrowszym wyborem jest herbata parzona z białych liści. Zawierają one najwięcej polifenoli, flawonoidów oraz katechin. To właśnie biała herbata wspiera pracę serca, zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga zbić "zły" cholesterol.
Wykazano, iż picie białej herbaty obniża poziom kortyzolu - łagodzi objawy stresu i działa kojąco, ale nie usypiająco. Potrzebując zastrzyku energii i pobudzenia, uzyskamy to pijąc właśnie tę herbatę.
Zawarte w niej związki wspierają także układ kostno-stawowy, chronią zęby przed próchnicą i co ważne - regulują poziom cukru we krwi. To właśnie po nią powinny częściej sięgać osoby z insulinoopornością oraz chorujące na cukrzycę.
Regularne picie herbaty pomaga również w problemach skórnych, łagodzi jej stany zapalne oraz zmniejsza objawy trądziku. Bardzo ważna jest natomiast regularność w jej spożywaniu, by osiągnąć zamierzony efekt.
Parzenie białej herbaty jest niezwykle ważne, by nie utracić jej adekwatności zdrowotnych. Liście należy parzyć przez maksymalnie 7 minut, a woda do ich zaparzania powinna mieć temperaturę 70 stopni Celsjusza, co oznacza, iż po jej zagotowaniu należy odczekać około 6 minut, zanim zaparzymy liście.
CZYTAJ TAKŻE: