To śniadanie to mój numer jeden podczas odchudzania. Poleciła mi je dietetyczka

zdrowie.wprost.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Budyń z komosy ryżowej Źródło: nata_vkusidey/Getty Images


Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie należy go pomijać choćby podczas odchudzania. Pozostaje jednak pytanie: co jeść, by szybciej spalić tłuszcz i zrzucić nadprogramowe kilogramy? Zadałam je znajomej dietetyczce. Poleciła mi świetny przepis. Wy też pokochacie tę recepturę.


Głównym składnikiem odchudzającego śniadania, które poleciła mi dietetyczka, jest komosa ryżowa (quinoa), znana również jako „ryż peruwiański”. Pochodzi z Ameryki Południowej, ale zyskała popularność na całym świecie. Zresztą nie bez powodu.


Komosa ryżowa (quinoa) – dlaczego warto ją jeść?


Quinoa ma mnóstwo cennych adekwatności. Stanowi źródło ważnych składników mineralnych. Dostarcza organizmowi żelaza, cynku, miedzi, magnezu, a także wielu witamin (m.in. A, C i E). Komosa ryżowa wspomaga walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi za przedwczesne starzenie się komórek oraz rozwój różnego rodzaju chorób, w tym nowotworowych. W dodatku, dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża stężenie „złego cholesterolu”, a w konsekwencji zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Poza tym quinoa to sprzymierzeniec odchudzania. Znajoma dietetyczka poleciła mi przepis na budyń z komosy ryżowej.


To moim zdaniem pyszne śniadanie, a przepis jest banalnie prosty. Poradzicie z nim sobie, choćby nie mając wybitnych umiejętności kulinarnych.
Idź do oryginalnego materiału