To najlepsze jajka na śniadanie, jakie jadłam. Zdobyłam przepis na idealne jajka po benedyktyńsku

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Jajka po benedyktyńsku Źródło: Shutterstock / RESTOCK images


Jajka po benedyktyńsku (jajka Benedykta) to jajka w koszulkach, które są podawane na bułce z dodatkiem chrupiącego bekonu lub szynki oraz sosu holenderskiego. Poznaj niezawodny przepis na jajka po benedyktyńsku.


Jajka po benedyktyńsku to doskonała propozycja np. na weekendowe śniadanie. Po raz pierwszy jadłam je kilka lat temu w czasie wyjazdu do Gdańska. Od tamtej pory to moje ulubione śniadanie z jajkami w roli głównej. To danie składa się z połówek bułki, na których kładę po kawałku podsmażonego wędzonego boczku lub szynki. Na to nakładam jajka ugotowane w koszulkach – białko musi być ścięte, a żółtko miękkie i wypływające się po przekłuciu. Całość zalewa się sosem holenderskim. Dzięki takim składnikom jajka po benedyktyńsku mają bogaty smak.


Choć nie brakuje „sprawdzonych” sposobów na jajka w koszulkach, to niektóre z nich są dość kontrowersyjne. Polegają na przykład na gotowaniu surowych jajek w folii spożywczej. Czasami najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Idealne jajka w koszulkach przygotujesz, dodając do wody, w której będą się gotowały, sól lub ocet. Poznaj przepis na jajka Benedykta i ciesz się iście królewskim śniadaniem.
Idź do oryginalnego materiału