Badanie oparte na danych zebranych na przestrzeni ponad 30 lat pokazuje, iż utrzymywanie zdrowej diety począwszy od 40. roku życia pomaga w zdrowym starzeniu się oraz utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej, poznawczej i psychicznej do 70. roku życia lub dłużej.
Badanie, które ujawnia ścisły związek między dietą w wieku średnim a zdrowym starzeniem się, zostało przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda i zostało zaprezentowane podczas „Nutrition 2024”, corocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Żywienia odbywającego się w Chicago.
Badanie, które opierało się na danych ponad 100 000 osób na przestrzeni 30 lat, wykazało, iż osoby, które przestrzegały zdrowej diety od 40. roku życia, miały od 43 do 84% większe szanse na dobre funkcjonowanie fizyczne i psychiczne w wieku 40 lat. w porównaniu z tymi, którzy tego nie zrobili.
Zdrowe starzenie się
„Ludzie, którzy w średnim wieku przestrzegali zasad zdrowego odżywiania, szczególnie tych bogatych w owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste i zdrowe tłuszcze, częściej starzeli się w zdrowiu” – mówi Anne-Julie Tessier, badaczka w Harvard School of Public Health. , cytowany przez DW Español.
„To sugeruje, iż to, co jesz w średnim wieku, może odgrywać istotną rolę w procesie starzenia się” – dodaje.
Chociaż wiele wcześniejszych badań wykazało, iż zdrowa dieta może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, nowe badanie jest wyjątkowe pod względem podejścia do zdrowego starzenia się.
Definiuje się to nie tylko jako brak choroby, ale także jako zdolność do niezależnego życia i cieszenia się dobrą jakością życia w miarę starzenia się.
Pozytywne ceny
Naukowcy przeanalizowali dane od ponad 106 000 osób od 1986 r. Uczestnicy mieli co najmniej 39 lat i na początku badania nie cierpieli na choroby przewlekłe, a informacje na temat swojej diety przekazywali co cztery lata dzięki kwestionariuszy.
W 2016 r. prawie połowa uczestników badania zmarła, a tylko 9,2% dożyło 70. roku życia lub więcej, co oznacza brak chorób przewlekłych oraz dobre zdrowie fizyczne, poznawcze i psychiczne.
Zespół porównał wskaźniki zdrowego starzenia się wśród osób o najwyższym wskaźniku przestrzegania każdego z ośmiu zdrowych wzorców żywieniowych zidentyfikowanych w poprzednich badaniach naukowych z najniższymi wskaźnikami przestrzegania.
Uczestnicy o najwyższym wskaźniku tego wzorca żywieniowego mieli o 84% większe szanse na osiągnięcie zdrowego starzenia się niż uczestnicy o najniższym wskaźniku.
(Zdjęcie: zrobione z DW Español)