Wrzesień to czas, kiedy królują śliwki. Można jeść je „solo”, ale o ile przygotujecie z nich pyszne ciasto – przekonacie się, iż cała rodzina będzie zajadać się tym plackiem, a jego pieczenie stanie się już tradycją. Ciasto ze śliwkami to klasyczny, jesienny deser, który zachwyca swoim smakiem i aromatem. Co więcej, taki wypiek jest nie tylko smaczny, ale za sprawą śliwek też zdrowy, dlatego naprawdę warto korzystać z owoców sezonowych. Korzystnie na nasze zdrowie wpływa też kolejny składnik, czyli orzechy włoskie, które są zdrowym źródłem tłuszczy.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami i orzechami? Prosty przepis
Pyszne owoce, delikatne ciasto i chrupiąca kruszonka to idealne połączenie. Co więcej, zrobienie takiego deseru wcale nie jest trudne – wystarczy, iż będziecie trzymać się przepisu, a z pewnością wam się uda. Jest to też odpowiednia receptura dla tych, którzy nie mają jeszcze zbyt bogatego doświadczenia w pieczeniu. Idealnie sprawdzi się również wtedy, kiedy nie macie czasu w pracochłonne wypieki. Będzie doskonałe jako słodka przekąska do kawy lub herbaty.