Smak i wygląd koreczków zależy od składników użytych do ich przyrządzenia. Wystarczy je pokroić, odpowiednio ze sobą zestawić i nabić na wykałaczki. Można je ustawiać poziomo lub ułożyć poziomo na talerzu i przyozdobić listkami bazylii lub roszponki. Poniżej 3 przepisy na koreczki.
Klasyczne koreczki z serem i szynką
Składniki:
200 g sera gouda,
200 g szynki szwardzwaldzkiej,
10 ogórków kiszonych,
12-15 pomidorków koktajlowych,
7-8 kromek chleba razowego,
liście świeżej bazylii (do dekoracji).
Sposób przygotowania:
ser, ogórki i chleb pokrój w kostkę,
na wykałaczkę nadziewaj po kolei: chleb, ogórek, ser, pół pomidorka i szynkę.
Koreczki z kabanosem
Składniki:
3 kabanosy wieprzowe,
1 papryka czerwona,
100 g winogron ciemnych,
200 g sera pleśniowego,
pół awokado,
sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
awokado obierz, pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało,
kabanosy pokrój na mniejsze kawałki,
ser i paprykę pokrój w kostkę,
nabijaj po kolei na wykałaczkę – awokado, paprykę, oliwkę, ser, kabanosa i winogrono.
Koreczki owocowe
Składniki:
200 g winogron,
2 pomarańcze,
2 kiwi,
2 banany,
truskawki (w sezonie),
sok z 1/2 cytryny.
Sposób przygotowania:
owoce umyj i wysusz na ręczniku papierowym,
kiwi i pomarańcze obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
banana pokrój na plasterki i skrop sokiem z cytryny – żeby nie ściemniał,
na wykałaczkę nadziewaj po kolei: banana, kiwi, winogrono, przekrojoną na pół truskawkę (opcjonalnie) i pomarańczę,
koreczki z owoców podawaj udekorowane listkami świeżej mięty.
Koreczki sylwestrowe możemy przygotować wcześniej i przechowywać w większym pudełku na żywność w lodówce. Wykładamy tuż przed rozpoczęciem przyjęcia sylwestrowego lub innej okazji.