Od czego zacząć? Jakie ilości? Słoiczki czy lepiej gotować samemu? Musy czy kawałki? Wprowadzanie produktów uzupełniających do mlecznej diety naszych maluchów może być nie lada wyzwaniem.
Kiedy?
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) należy starać się karmić wyłącznie piersią do końca 6. miesiąca życia dziecka. Pokarm kobiecy (lub mleko modyfikowane) powinien być podstawą diety do końca 12. miesiąca życia.
Po 6 miesiącu zapotrzebowanie organizmu zmienia się na tyle, iż nie może być zapewnione jedynie poprzez mleko. jeżeli są wskazania do wcześniejszego rozszerzania diety, nowe pokarmy można wprowadzić po skończonym 17 tygodniu życia.
Kiedy maluch jest gotowy?
U urodzonych w terminie, zdrowych niemowląt po 4. m.ż. pojawia się zdolność przyjmowania pokarmów stałych. Dojrzewa układ pokarmowy, a dzieci powoli nabywają umiejętność siedzenia z podparciem. Pojawia się też kontrola głowy i szyi, jedzenie z łyżeczki i zanika odruch wypychania z ust ciał obcych. Więc rozszerzanie diety zaczynamy kiedy maluch jest gotowy i posiada te umiejętności.
Od czego zacząć?
Nie ma ustalonej jednej prawidłowej kolejności wprowadzania pokarmów. Akceptacja smaku słodkiego jest szybsza, więc warto zacząć od warzyw. Potem można wprowadzać również produkty zbożowe, mięso i ryby, jaja (po obróbce), przetwory mleczne, mleko krowie i roślinne jako dodatek, zioła oraz tłuszcze. Pokarmy wprowadzamy stopniowo- 1 dziennie po kilka łyżeczek. Obserwujemy reakcje malucha ze strony układu pokarmowego, a także obserwujemy skórę. Na samym początku warzywa czy owoce powinne być ugotowane i dokładnie zmiksowane. Potem warto urozmaicać konsystencję posiłków, ale należy ją dostosować do umiejętności dziecka.
Rekomenduje się używanie dość płaskiej łyżeczki, aby dziecko samo uczyło się ściągać pokarm.
Pokarmy potencjalnie alergizujące.
Należą do nich np. jaja, ryby, orzechy. Wprowadzamy je tak jak inne produkty, bo unikanie nie zmniejszy ryzyka wystąpienia alergii.
Nie podajemy:
-surowego mięsa, jaj, ryb
-pełnego mleka krowiego jako główny posiłek przed 12 m.ż.
-miodu przed 12 m.ż
-grzybów leśnych przed 12 rokiem! życia
-mleka ryżowego przed 5 rokiem życia
Unikamy: soli, cukru.
Nie karmimy dziecka na siłę, jeżeli nie ma na to ochoty- odwraca główkę, zaciska wargi, odpycha łyżeczkę, płacze. Dziecko najczęściej samo reguluje zjadane porcje, a przekarmianie lub karmienie na siłę może wzbudzić niechęć do jedzenia i zaburzyć proces rozszerzania diety. jeżeli wydaje nam się, iż nasz maluch zjada za mało- kontrolujemy jego masę ciała i konsultujemy z pediatrą
Metoda BLW (Baby Led Weaning)
To druga metoda rozszerzania diety, gdzie pomijamy etap karmienia łyżeczką papkami. Podaje się kawałki miękkich pokarmów stałych do rączki.
Najważniejszym warunkiem stosowania tej metody jest to, iż dziecko samodzielnie siedzi. Absolutnie nie stosujemy jej w pozycji półleżącej, bo niesie to ryzyko zakrztuszenia (uwaga również na zbyt małe kawałeczki). Przy tej metodzie przyda się dużo cierpliwości, dziecko przede wszystkim poznaje, również poprzez zabawę (rzucanie i zgniatanie), proces jedzenia i trzeba dać mu czas i dużo możliwości. Ta metoda ma wiele zalet jak wsparcie koordynacji ręka-oko, poznanie nowych kolorów, smaków, konsystencji.
Więc łyżeczka i papki, czy rączka ( później sztućce) i kawałki? To będzie zależało od gotowości naszego malucha i od nas, którą metodę wybierzemy lub możemy je również połączyć
Ile posiłków?
6-8 miesiąc -> 2-3 posiłki uzupełniające*
9-12 miesiąc 3-4 posiłki uzupełniające* + 1-2 przekąski
*posiłek uzupełniający=zaproponowane jedzenie
Ważne!
Rozszerzanie diety pomaga uzupełnić składniki odżywcze, których mleko mamy nie dostarcza po pewnym czasie w odpowiedniej ilości.
Rozszerzanie diety to rozwój dziecka- zdobywa nowe umiejętności, poznaje smaki.
Mimo, iż może być to etap niepokoju i stresu dla rodzica, z pewnością po czasie będzie to na prawdę fajna przygoda