Przepis na warstwową sałatkę. Zrobisz ją w jednej misce

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krojenie sałatki Źródło: Pexels / EKATERINA BOLOVTSOVA


Nie masz pomysłu na smaczne i szybkie danie na sylwestrową imprezę? Podajemy przepis na warstwową sałatkę. Można ją przyrządzić w jednej misce. Wygląda efektownie i smakuje wyśmienicie!


Warstwową sałatkę można skomponować z różnych składników, zależnie od upodobań. Nie jest pracochłonna, a efekt zaskakuje. Zrobisz ją w niecałą godzinę. Podajemy przepis dla 6 osób.


Składniki wielowarstwowej sałatki na bazie ryżu:


1 filet z kurczaka,


100 g ryżu (1 torebka),


kilka różyczek brokułów (ok. 200 g),


ok. 100 g żółtego sera (najlepiej wyrazistego w smaku),


2-3 jajka,


koperek do dekoracji.


Sos:


3 łyżki gęstego jogurtu,


3 łyżki majonezu,


2 łyżki musztardy np. sarepska,


sól i pieprz do smaku.


Marynata do kurczaka


50 ml oliwy,


odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny,


sól i pieprz,


papryka słodka.


Sałatka warstwowa z ryżem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:


filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić, następnie usmażyć na patelni do miękkości (jak jest gruby, to można go przekroić wzdłuż na pół), potem pokroić go na małe kawałki,


ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,


brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki,


ser zetrzeć na drobnej tarce,


białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.


W misce ułożyć od dołu:


ryż,


kurczaka,


sos,


brokuły,


białka jajek,


ser żółty,


sos,


żółtka,


koperek.


Jakiego kurczaka wybrać – na co uważać?


Kupując kurczaka, najlepiej wybrać tego z ekologicznej hodowli. Ważne jest, aby kupować żywność, której produkcja zbliżona jest do najbardziej naturalnych metod – doradzają eksperci. Ważna jest nie tylko jakość kupowanego mięsa, ale również to, jak przygotowujesz je w domu. Staraj się gotować i smażyć mięso z kurczaka krótko. Nie straci wtedy wartościowego białko, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.


Unikaj mięsa, na którym zauważysz białe paski


Czasami zdarza się, iż na piersi z kurczaka pojawiają się białe linie, umiejscowione wzdłuż mięsa. Może to oznaczać, iż mięso zawiera większą ilość tłuszczu, a także świadczy o tym, iż ptaki były karmione sztucznie, aby przyrost wagi był jak najszybszy. Takie mięso nie jest jednak szkodliwe dla człowieka – zapewniają eksperci.
Idź do oryginalnego materiału