Warstwową sałatkę można skomponować z różnych składników, zależnie od upodobań. Nie jest pracochłonna, a efekt zaskakuje. Zrobisz ją w niecałą godzinę. Podajemy przepis dla 6 osób.
Składniki wielowarstwowej sałatki na bazie ryżu:
1 filet z kurczaka,
100 g ryżu (1 torebka),
kilka różyczek brokułów (ok. 200 g),
ok. 100 g żółtego sera (najlepiej wyrazistego w smaku),
2-3 jajka,
koperek do dekoracji.
Sos:
3 łyżki gęstego jogurtu,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki musztardy np. sarepska,
sól i pieprz do smaku.
Marynata do kurczaka
50 ml oliwy,
odrobina octu jabłkowego lub soku z cytryny,
sól i pieprz,
papryka słodka.
Sałatka warstwowa z ryżem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
filet wymieszać z marynatą i na chwilę odstawić, następnie usmażyć na patelni do miękkości (jak jest gruby, to można go przekroić wzdłuż na pół), potem pokroić go na małe kawałki,
ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,
brokuł ugotować al'dente i po wystudzeniu pokroić na mniejsze kawałki,
ser zetrzeć na drobnej tarce,
białka oddzielić od żółtek i osobno zetrzeć na drobnej tarce.
W misce ułożyć od dołu:
ryż,
kurczaka,
sos,
brokuły,
białka jajek,
ser żółty,
sos,
żółtka,
koperek.
Jakiego kurczaka wybrać – na co uważać?
Kupując kurczaka, najlepiej wybrać tego z ekologicznej hodowli. Ważne jest, aby kupować żywność, której produkcja zbliżona jest do najbardziej naturalnych metod – doradzają eksperci. Ważna jest nie tylko jakość kupowanego mięsa, ale również to, jak przygotowujesz je w domu. Staraj się gotować i smażyć mięso z kurczaka krótko. Nie straci wtedy wartościowego białko, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.
Unikaj mięsa, na którym zauważysz białe paski
Czasami zdarza się, iż na piersi z kurczaka pojawiają się białe linie, umiejscowione wzdłuż mięsa. Może to oznaczać, iż mięso zawiera większą ilość tłuszczu, a także świadczy o tym, iż ptaki były karmione sztucznie, aby przyrost wagi był jak najszybszy. Takie mięso nie jest jednak szkodliwe dla człowieka – zapewniają eksperci.