Przepis na lukier królewski. Jest najlepszy do precyzyjnych dekoracji

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Lukier królewski Źródło: Shutterstock


Zamiast kupować gotowe lukry o nie do końca zdrowym składzie, zrób swój własny. Przepis na lukier królewski jest prosty, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Jest idealny do dekorowania pierniczków i ciastek.


Jak zrobić idealny lukier królewski?
Jak używać lukru królewskiego?
Przepis: Lukier królewski


Lukier królewski jest idealny do dekorowania ciasteczek i bożonarodzeniowych pierniczków. Można z niego wyczarować prawdziwe cudeńka, bo świetnie się sprawdzi w najbardziej precyzyjnych dekoracjach. Trudno mówić o tym, iż lukier jest zdrowy, bo składa się głównie z cukru, jednak ten zrobiony w domu ma najprostszy z możliwych skład i żadnych niepotrzebnych ulepszaczy. Jedna łyżeczka takiego lukru to ok. 30 kalorii.


Jak zrobić idealny lukier królewski?


Wystarczą trzy składniki: białko jaja, cukier puder i odrobina soku z cytryny. Kluczem do zrobienia dobrego lukru jest odpowiednie wymieszanie składników. I tu nie ma drogi na skróty. Mikser nie jest dobrym rozwiązaniem, bo szybkie mieszanie napowietrzy lukier, a tego chcemy uniknąć (pęcherzyki powietrza będą utrudniać dekorowanie, szczególnie przy drobnych i cieniutkich elementach). W domowych warunkach lukier najlepiej wymieszać manualnie, używając do tego widelca. Najwygodniej będzie mieszać w kubku. I tu potrzeba cierpliwości: najlepiej usiądź wygodnie przed telewizorem i mieszaj lukier choćby 20 minut. jeżeli lukier jest zbyt gęsty, dodaj kilka kropli soku z cytryny. jeżeli zbyt rzadki, możesz go zagęścić cukrem. Ale nasza rada jest inna: dodaj odrobinę mąki ziemniaczanej.


WAŻNE: do zrobienia lukru używa się surowego białka, dlatego pamiętaj o wyparzeniu jaja przed rozbiciem.


Jak używać lukru królewskiego?


Lukier możesz zabarwić dowolnymi barwnikami. Aby dekorować wypieki, przełóż lukier do rękawa cukierniczego, albo tubek zrobionych z papieru do pieczenia, woreczka czy choćby koszulki do dokumentów. Im mniejsza dziurka, tym precyzyjniejsze dekoracje zrobisz. Lukier królewski można przechowywać w lodówce kilka dni, trzeba go jedynie szczelnie przykryć (np. folią spożywczą), a przed ponownym użyciem ponownie zamieszać. Lukier na piernikach zawsze zostaw do wyschnięcia. jeżeli robisz skomplikowane wzorki i nakładasz kilka warstw na siebie, pozwól kolejnym warstwom dobrze wyschnąć, przed nałożeniem następnej. Lukier królewski świetnie sprawdzi się do dekorowania i klejenia domków z piernika.
Idź do oryginalnego materiału