Delektujcie się klasycznym sosem pomidorowym w wersji fitness, która jest bogata w białko dzięki chudej wołowinie i specjalnym kluskom białkowym. To idealny pełnowartościowy obiad po intensywnym treningu, który dobrze Was nasyci i uzupełni niezbędne składniki odżywcze.
Do bazy będziesz potrzebować:
- 700 g polędwicy wołowej
- 300 ml pomidorów krojonych
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 2 l wody
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 korzeń pietruszki
- 1 cała laska cynamonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka octu
- sól do smaku
Do klusek będziemy potrzebować:
- 120 ml mleka półtłustego
- 90 g białka bez smaku
- 90 g mąki orkiszowej
- 90 ml płynnych białek jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- spray do pieczenia do natłuszczenia formy

Te produkty mogą Cię zainteresować:
Sposób przygotowania:
Umieścić mięso w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć pianę z powierzchni, następnie dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować mięso pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 2–3 godzin. Po ugotowaniu odcedzić bulion z mięsa, który następnie wykorzystamy do sosu. W drugim garnku podsmażyć drobno pokrojoną i oczyszczoną marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę na oleju do przezroczystości. Następnie dodać cukier i pozwolić warzywom się skarmelizować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, który również krótko podsmażamy.

Następnie dodać pomidory krojone, bulion wołowy (który odcedziliśmy z ugotowanego mięsa), cynamon i gotować sos przez około 15 minut. Na koniec usunąć cynamon z mieszanki, zblendować sos, doprawić octem, solą i zdjąć z ognia.
Następnie przystępujemy do przygotowania białkowych klusek. Wymieszać mąkę z białkiem, proszkiem do pieczenia, solą i dodać mleko oraz płynne białka jaj. Następnie dokładnie wymieszać. Następnie wziąć 3 kubki, spryskać je sprayem do pieczenia, wlać jedną trzecią ciasta do każdego i piec w mikrofalówce. Zajmie to około 2 minut. Następnie wyjąć kluski z kubków i pokroić je w plastry. Na koniec możemy podać pokrojone mięso z kluskami i sosem pomidorowym.

Odkryj nasze bestsellery:
| Wartość energetyczna | 509 kcal |
| Białko | 62 g |
| Węglowodany | 35 g |
| Tłuszcze | 13 g |
| Błonnik | 2 g |
Ten przepis to świetny sposób na uzupełnienie wartościowych składników odżywczych i pełne delektowanie się posiłkiem.
Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.








