Przepis fitness: sos pomidorowy z wołowiną i kluskami białkowymi

gymbeam.pl 1 tydzień temu

Delektujcie się klasycznym sosem pomidorowym w wersji fitness, która jest bogata w białko dzięki chudej wołowinie i specjalnym kluskom białkowym. To idealny pełnowartościowy obiad po intensywnym treningu, który dobrze Was nasyci i uzupełni niezbędne składniki odżywcze.

Do bazy będziesz potrzebować:

  • 700 g polędwicy wołowej
  • 300 ml pomidorów krojonych
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 l wody
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 1 mała marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cała laska cynamonu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu
  • sól do smaku

Do klusek będziemy potrzebować:

  • 120 ml mleka półtłustego
  • 90 g białka bez smaku
  • 90 g mąki orkiszowej
  • 90 ml płynnych białek jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • spray do pieczenia do natłuszczenia formy

Te produkty mogą Cię zainteresować:

Sposób przygotowania:

Umieścić mięso w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Usunąć pianę z powierzchni, następnie dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotować mięso pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Zajmie to około 2–3 godzin. Po ugotowaniu odcedzić bulion z mięsa, który następnie wykorzystamy do sosu. W drugim garnku podsmażyć drobno pokrojoną i oczyszczoną marchewkę, korzeń pietruszki i cebulę na oleju do przezroczystości. Następnie dodać cukier i pozwolić warzywom się skarmelizować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, który również krótko podsmażamy.

Następnie dodać pomidory krojone, bulion wołowy (który odcedziliśmy z ugotowanego mięsa), cynamon i gotować sos przez około 15 minut. Na koniec usunąć cynamon z mieszanki, zblendować sos, doprawić octem, solą i zdjąć z ognia.

Następnie przystępujemy do przygotowania białkowych klusek. Wymieszać mąkę z białkiem, proszkiem do pieczenia, solą i dodać mleko oraz płynne białka jaj. Następnie dokładnie wymieszać. Następnie wziąć 3 kubki, spryskać je sprayem do pieczenia, wlać jedną trzecią ciasta do każdego i piec w mikrofalówce. Zajmie to około 2 minut. Następnie wyjąć kluski z kubków i pokroić je w plastry. Na koniec możemy podać pokrojone mięso z kluskami i sosem pomidorowym.

Odkryj nasze bestsellery:

Wartości odżywcze1 porcja (z całości 4 porcje)
Wartość energetyczna509 kcal
Białko62 g
Węglowodany35 g
Tłuszcze13 g
Błonnik2 g

Ten przepis to świetny sposób na uzupełnienie wartościowych składników odżywczych i pełne delektowanie się posiłkiem.

Podziel się swoimi dziełami z nami w mediach społecznościowych, oznaczając je hashtagiem #gymbeampl.

Białko
Mąki
Idź do oryginalnego materiału