
Przepis ten przygotował dla nas nasz biobazarowy grill-master, mistrz grilla i barbecue Mateusz Strzałek z Manufaktury Steków. Warto być precyzyjnym, aby móc się cieszyć smakiem idealnie wysmażonego steka, liczą się szczegóły. Steka wg przepisu Mateusza podajemy z sezonowym sosem grzybowym – jesienią można skorzystać ze świeżych grzybów leśnych, w kolejnych zimowych już miesiącach warto wykorzystać jędrne boczniaki królewskie albo brązowe pieczarki z ekologicznej uprawy w Dąbrówce.
Składniki:
- stek z rostbefu australijskiego Manufaktura Steków
- tłuszcz w sprayu Manufaktur Steków
- eryngii EKO Żywe Kultury
- śmietanka 30% EKO Zielony Stragan
- oliwa truflowa Bals’Amore
- natka pietruszki EKO
- sól Maldon wędzona Manufaktura Steków
Krok po kroku:
- Steka osusz dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego, następnie posyp znaczącą ilością soli wędzonej i świeżo mielonego pieprzu. Wstaw do lodówki na 2 h.
- Po tym czasie wyjmij steka z lodówki i daj mu złapać temperaturę przez ok. 40 min.
- Pokrój grzyby w cienkie plasterki, przesmażysz je za jakiś czas.
- Przed smażeniem osusz stek ponownie i potraktuj niewielką ilością tłuszczu – ten w sprayu nadaje się tu idealnie!
- Mięso połóż na suchej, mocno rozgrzanej patelni i smaż w sumie 4 min. do medium rare do 6 min. medium well, przewracając co minutę na drugą stronę. Zdejmij mięso z patelni.
- Aby zwieńczyć dzieło, zmniejsz ogień, wrzuć na patelnię łyżkę masła, a gdy się rozpuści, połóż na nie naszego steka – daj mu 30 s. z każdej strony w tym maśle.
- Zdejmij mięso by odpoczęło przez 3 min.
- Wrzuć pokrojone grzyby na patelnię spod smażenia steka. Gdy zaczną pachnieć i równomiernie złapią kolor, podlej je śmietanką. Po kilku minutach sos się zredukuje i będzie gotowy. Posyp go drobno posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i oliwą truflową.
- Na koniec steka oprósz ponownie solą wędzoną i pierzem, tym razem już delikatnie. Jedz w akompaniamencie grzybowego sosu.







