Szczotkowanie zębów, nitkowanie, płukanie jamy ustnej, regularne wizyty u dentysty połączone z higienizacją to działania, których nie powinno zabraknąć w twoim życiu, jeżeli chcesz cieszyć się zdrowiem zębów i jamy ustnej. Czy możesz zrobić coś jeszcze? Owszem, i to sporo. Poza unikaniem tego, co szkodzi, możesz włączyć do swojej diety kilka produktów spożywczych, które chronią zęby. Nie wymagają od ciebie wprowadzenia rewolucyjnych zmian na talerzu, za to zdecydowanie mogą urozmaicić twoje potrawy.
Co takiego warto jeść, by wzmocnić swoje zęby i zwiększyć ochronę przed próchnicą?
6 produktów spożywczych, które chronią zęby
To, co każdego dnia jesz, wpływa zarówno na twoje ciało, jak i umysł. Znaczenie ma zarówno rodzaj pokarmów, jak i ich ilość oraz częstotliwość i sposób spożywania. Ważne przy tym jest to, aby wszystkie produkty dobierać świadomie i z myślą o swoim dobru. Im więcej wiesz na temat zdrowotnych adekwatności poszczególnych składników diety, tym lepiej czuć się będziesz każdego dnia. Dotyczy to również zdrowia twoich zębów, na które korzystny wpływ mają te oto wybrane produkty spożywcze.
Jabłka
Jako iż owoce te są dostępne przez cały rok, warto je mieć pod ręką i regularnie spożywać. Jabłka, w odróżnieniu od wielu innych owoców, nie są ani za słodkie, ani też za kwaśne. Gdy jesz jabłko, nie tylko pobudzasz wydzielanie śliny, która dba o naturalne pH w twojej jamie ustnej. Czyścisz też zęby z resztek innych pokarmów. Powinieneś jednak wiedzieć, iż korzystny wpływ jabłek na zęby może zostać zaprzepaszczony, jeżeli będziesz to robił nieprawidłowo. Choć miąższ ma adekwatności ścierne, a zawarte w nim kwasy zmniejszają ryzyko odkładania się bakterii na zębach, to nie powinieneś ich jeść zbyt wolno i często w ciągu dnia. Lepiej podzielić je na małe porcje i zjeść od razu każdą z nich, po czym zadbać o wyrównanie pH jamy ustnej. Wystarczy, iż przepłuczesz usta wodą i zjesz kawałek żółtego sera. Zęby myj dopiero po upływie ok. 30 minut.
Warzywa liściaste
Niskokaloryczne i zawierające duże ilości minerałów oraz witamin warzywa liściaste, również należą do produktów spożywczych, które chronią zęby. Zarówno jarmuż, jak i szpinak pozytywnie wpływają na ich zdrowie. Nie tylko dostarczają do organizmu porcję wapnia wzmacniającego szkliwo zębów, ale też kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na leczenie chorób przyzębia. Jest sporo przepisów, w których królem jest szpinak, dzięki czemu z pewnością znajdziesz taki, który przypadnie do gustu twoim kubkom smakowym.
Warzywa do chrupania
Jeśli chcesz chronić swoje zęby przed odkładaniem się na nich płytki nazębnej, sięgaj regularnie po marchewkę, rzodkiewkę, kalarepę i seler naciowy. Gdy zjesz je na surowo, zwiększysz wydzielanie śliny, wymasujesz dziąsła i nie narazisz zębów na działanie szkodliwych cukrów oraz kwasów.
Ten zestaw do idealny pomysł na zdrową przekąskę, która może zastąpić niezdrowe i tuczące chipsy, batoniki, cukierki, czy ciasta. Warzywa dostarczają bowiem składniki odżywcze, ale nie dodają ci zbędnych kalorii.
Jogurty i sery
W twojej diecie nie powinno też zabraknąć przetworów mlecznych, które są źródłem wapnia. Demineralizacja zębów, do której dochodzi między innymi w wyniku zbyt niskiego poziomu wapnia w organizmie, naraża zęby na próchnicę i złamanie. Najwięcej wapnia zawierają sery żółte, które też gwałtownie przywracają prawidłowe pH w jamie ustnej. Są kaloryczne, ale jedzone z umiarem, jako jeden ze składników diety owocowo-warzywnej, nie powinny doprowadzić do przybrania na wadze.
Przeczytaj także: Odżywianie, a zdrowe zęby
Zamiast niezdrowych napojów gazowanych czy dosładzanych soków, czerp z bogatych w bakterie kwasu mlekowego jogurtów. Oczywiście niesłodzonych. Zadbasz w ten sposób o florę bakteryjną przewodu pokarmowego, którego częścią jest również jama ustna. Zmniejszysz ryzyko zakażeń grzybiczych i stworzysz naturalną ochronę przed szkodliwymi bakteriami.
Zielona herbata
Zdrowotne adekwatności zielonej herbaty wynikają między innymi z zawartych w niej związków polifenolowych. Chronią one błonę śluzową przed zakażeniami i hamują rozwój bakterii w jamie ustnej. To nie wszystko, ponieważ wraz z herbatą dostarczasz organizmowi duże dawki fluoru i tym samym wzmacniasz szkliwo i ograniczasz tworzenie się płytki nazębnej. jeżeli nie masz żadnych przeciwwskazań, pomyśl o włączeniu jej do swojej codziennej diety.
Algi
Algi możesz dodawać w formie sproszkowanej do wielu pokarmów. Niewielka ich ilość nie zmieni smaku potrawy, a ty zapewnisz sobie wiele makro i mikroelementów w postaci między innymi wapnia, fosforu, fluoru, witamin i wysokiej jakości białka. Poza tym, na powierzchni alg rozwijają się bakterię produkujące enzymy. Te zaś chronią zęby przed rozwojem próchnicy i zakażeniami błony śluzowej jamy ustnej. Algi możesz też jeść w normalnej postaci na surowo lub podsmażone oraz gotowane.
Tłuste ryby
Do produktów spożywczych, które chronią zęby, należą też tłuste ryby. Zawarte w nich takie składniki jak wapń, fosfor oraz witamina D, z pewnością korzystnie wpłyną na zdrowie zębów i kości. Zwłaszcza witamina D, która odpowiada za mineralizację. Ze względu na to, iż wapń znajduje się głównie w ościach ryb, zjadaj sardynki i szprotki wraz ze szkieletami. W ten sposób w pełni wykorzystasz ich prozdrowotne adekwatności.
To tylko kilka rodzajów produktów spożywczych, które chronią twoje zęby, ale pomyśl, jak bardzo mogą urozmaicić twoją codzienną dietę. Nie tylko jadać będziesz zdrowiej, ale też smaczniej. Wykorzystuj owoce i warzywa sezonowe, które mają wiele wartości odżywczych. Zwróć przy tym uwagę, czy są ekologicznie uprawiane. Dzięki temu jeszcze korzystniej wpłyną one na zdrowie całego twojego ciała. Twoje zęby zaś będą mocne i służyć ci będą przed długie lata.