Popularne herbatniki wycofywane z rynku. Wykryto w nich niebezpieczny związek

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wycofywane herbatniki. Źródło: gis.gov.pl


Kilka partii herbatników musi zniknąć ze sklepowych półek. Główny Inspektorat Sanitarny wydał w tej sprawie komunikat. Chodzi o niebezpieczny dla zdrowia akryloamid.


Jak czytamy w komunikacie GIS, w wyniku badań przeprowadzonych w ramach kontroli urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono podwyższony poziom akryloamidu w niektórych partiach herbatników. I to właśnie te partie są wyofywane. „Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego uznano, iż spożycie produktu zawierającego akryloamid na poziomach oznaczonych w badaniach może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów”– napisano w ostrzeżeniu.


Wycofywane herbatniki – szczegóły


Chodzi o kilka partii herbatników Premium Biscuits Apetitki Petit Beurre (wyprodukowanych dla Eurobrand Sp. z o.o., ul. Płochocińska 111/114, 03-044 Warszawa). GIS wycofuje następujące partie:


Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 400g, numer partii: 23.08.2023.B, data minimalnej trwałości: 23.08.2023,


Herbatniki Apetitki Petit Beurre, mocno maślane, 200g, numer partii: 28.12.2022.A, data minimalnej trwałości: 28.12.2022,


Herbatniki Apetitki Petit Beurre, 200g, numery partii: 18.09.2023.C i 30.08.2023.B, daty minimalnej trwałości: 18.09.2023 i 30.08.2023.


Nie należy spożywać produktów wymienionych w komunikacie.


Dlaczego akryloamid jest niebezpieczny dla zdrowia?


Głównym źródłem akrylamidu (inaczej akryloamidu) jest produkcja tworzyw sztucznych (m.in. farb, lakierów czy kosmetyków). Akryloamid znajduje się także w dymie tytoniowym, ale powstaje też podczas obróbki termicznej produktów żywnościowych zawierających skrobię (węglowodany) w głębokim tłuszczu (ale też pieczenia czy grillowania). Wystarczy, iż temperatura przekroczy 120 stopni Celsjusza.


Komitet ekspertów ds. dodatków do żywności działający przy Światowej Organizacji Zdrowia podaje, iż największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki, tuż za nimi znajdują się chipsy. Jak przypomina GIS, dla akryloamidu nie ustanowiono najwyższych dopuszczalnych poziomów, chociaż w tej chwili realizowane są prace Komisji Europejskiej nad dokumentem określającym ww. wartości. Natomiast w ramach środków ochrony konsumenta Komisja UE określiła poziomy odniesienia dla obecności akryloamidu w 21 grupach środków spożywczych w tym herbatników. Akryloamid jest uważany za substancję potencjalnie kancerogenną.
Idź do oryginalnego materiału