Polacy nie używają, a jest królem przypraw. Działa przeciwzapalnie i grzybobójczo

zdrowie.interia.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Zyskał miano "króla przypraw", a mimo tego w Polsce sięgamy po niego rzadko. Estragon, bo o nim mowa, pasuje do białych mięs, twarogów, farszów i kiszonek, stanowi sekretny składnik wielu sosów. Warto jednak wiedzieć, iż wykazuje też lecznicze adekwatności. Ma silne działanie przeciwgrzybicze, działa też przeciwbakteryjnie, zwiększa wrażliwość organizmu na insulinę, wspomaga trawienie. Co jeszcze może estragon? Sprawdzamy.


Estragon - co to takiego?


Estragon, znany także jako bylica draganek lub bylica estragon, dawniej jako "wężowe ziele", należy do rodziny astrowatych. Jako roślina lecznicza i przyprawowa jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie, m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, w krajach azjatyckich czy na terenie obu Ameryk. Jest dziś jedną z najbardziej cenionych przypraw stosowanych przez europejskich kucharzy - we Francji zyskał choćby tytuł "króla przypraw". Używany jest również w przemyśle kosmetycznym.


Jak wygląda i jak smakuje estragon?


Estragon jest silnie krzewiącą się byliną, o prostych łodygach, drewniejących u nasady. Liście, czyli najbardziej wartościowa część rośliny, są lancetowate lub równowąskie, zaostrzone, barwy zielonej. Koszyczki kwiatowe zebrane są w luźne wiechy i osadzone wzdłuż gałązek szczytowych. Estragon kwitnie od lipca do października.Reklama


Generalnie rozróżnia się dwie odmiany estragonu - estragon francuski i estragon rosyjski. Ta druga odmiana jest wyższa (dorasta do 1,5 m, podczas gdy estragon francuski osiąga ok. 60 cm wysokości). Lepszym, bo delikatniejszym smakiem, ma charakteryzować się odmiana francuska - odmiana rosyjska jest bardziej gorzka i ostrzejsza. Obu odmianom przypisuje się bardzo zbliżone adekwatności lecznicze.
Ze względu na lekką goryczkę smak estragonu porównywany jest do anyżu lub kopru włoskiego. W kuchni należy stosować go z umiarem, bo może łatwo zdominować smak potrawy.


Estragon - wartości odżywcze


Czego źródłem jest estragon? Roślina ta jest bogata w wiele składników bioaktywnych, do których zaliczyć należy m.in. flawonoidy, kwasy fenolowe czy kumaryny. W liściach znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę A, a także mangan, żelazo, potas czy wapń. Za wiele adekwatności rośliny odpowiedzialny jest olejek eteryczny, w którym dominującym związkiem jest estragol.
Choć estragon nie stanowi znaczącego źródła składników odżywczych w odniesieniu do całej diety, z racji tego, iż stosuje się go w niewielkich ilościach, przez cały czas może korzystnie wpływać na ogólny stan zdrowia. Sprawdźmy, jak działa na organizm.


Estragon - adekwatności


Dawniej estragon używany był m.in. do uśmierzania bólu. Poza tym znajdował zastosowanie w chorobach przewodu pokarmowego. A dziś? Co na jego temat można wyczytać w badaniach?
Badania naukowe sugerują, iż stosowanie estragonu może przynosić organizmowi wiele korzyści. Zauważa się jednak, iż wiele badań przeprowadzono jak dotąd głównie na zwierzętach, a nie na ludziach. Jedno z takich badań, przeprowadzonych w 2015 roku na myszach, wykazało, iż estragon posiada adekwatności przeciwbólowe i przeciwzapalne. Badacze zaobserwowali również, iż estragon pomaga poprawić wrażliwość na insulinę i sposób, w jaki organizm wykorzystuje glukozę.
Estragon ułatwia trawienie, dlatego warto dodawać go do ciężkostrawnych potraw. Ekstrakt z estragonu może też pozytywnie wpływać na apetyt.


Estragon ma silne działanie przeciwgrzybicze, działa też przeciwbakteryjnie, wzmacnia odporność. Środki zawierające estragon mogą być korzystne w łagodzeniu bólu związanego z chorobami takimi jak choroba zwyrodnieniowa stawów. Preparaty z estragonem mogą pomóc również w leczeniu podrażnień, wysypek alergicznych i stanów zapalnych skóry.
Wskazuje się, iż estragon może mieć działanie uspokajające i pomagać regulować wzorce snu. Potrzebna jednak kolejnych badań, by to potwierdzić.


Jak stosować estragon? Do czego dodawać estragon?


Estragon suszony lub świeży to przyprawa polecana do białych mięs, ryb, baraniny, cielęciny, a także dziczyzny. Stanowi dobry dodatek do zup, np. zupy pieczarkowej, pieczonych warzyw i sałatek oraz dań na bazie jajek. Nadaje unikalny smak sosom - jest ważnym składnikiem m.in. sosu bearneńskiego. Jest coraz chętniej wykorzystywany do kiszenia i konserwowania ogórków. Wielu doświadczonych kucharzy aromatyzuje nim oliwę, oleje albo ocet. Doskonale zastępuje niezdrową sól.
Z estragonu przygotowuje się również napary. W tym celu jedną łyżkę rozdrobnionego ziela estragonu zalewa się 200 ml wrzącej wody lub mleka.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału