Placki ziemniaczane będą rozpływać się w ustach, gdy dodacie 1 składnik. To popisowy trik mojej babci

zdrowie.wprost.pl 8 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki ziemniaczane Źródło: freepik/ autor: Freepik


Placki ziemniaczane wyjdą obłędnie puszyste i dużo smaczniejsze niż zwykle, gdy dodacie do nich jeden dodatkowy składnik. Delikatne urozmaicenie klasycznego przepisu sprawi, iż nikt nie oprze się tej potrawie.


Placki ziemniaczane są świetną propozycją, gdy chcemy przygotować szybkie, pożywne i naprawdę tanie danie. Można je podawać zarówno na słodko, jak i na słono, a więc każdy z domowników będzie zadowolony. Co więcej, ich przygotowanie jest naprawdę proste i poradzą sobie z tym choćby osoby, które nie mają doświadczenia w gotowaniu. Choć zwykle każdy koncentruje się na tym, żeby takie placki były chrupiące, to warto skorzystać również z patentu na to, żeby stały się cudowanie puszyste – będą wtedy o wiele smaczniejsze.


Patent na puszyste placki ziemniaczane


Podstawą tej potrawy są oczywiście ziemniaki, jajko, cebula, a także niewielka ilość mąki i soli. Mamy jednak sposób na to, by dzięki jednemu składnikowi placki stały się też obłędnie puszyste i rozpływały w ustach. Chodzi o to, by do masy ziemniaczanej przyrządzonej w tradycyjny sposób dodać ubite białka – to właśnie one sprawiają, iż placki ziemniaczane stają się lekkie i puszyste. Białka jajek ubijajcie do momentu, aż powstanie z nich puszysta piana. Sami zobaczycie, iż każdy kęs tak przyrządzonych placków będzie prawdziwą przyjemnością.


Ubite białka dodawajcie do masy ziemniaczanej stopniowo – po 2-3 łyżki i stale mieszajcie. Róbcie to jednak delikatnie, w ten sposób całość nabierze lekkości. Dodatkowo ubite białka będą działać jako spoiwo, pomagając utrzymać placki w całości i zapobiegając rozpadaniu się podczas smażenia.
Idź do oryginalnego materiału