Historia świątecznych pierniczków
Prosty przepis na miękkie pierniczki
Przepis: Pierniczki świąteczne
Lukier do świątecznych pierniczków
Ile kalorii mają świąteczne pierniczki?
Pierniczki świąteczne to ten rodzaj słodyczy, które jak żadne inne kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Pierniczki mogą przyjmować wiele różnych form: ciasteczek w kształcie gwiazdek, bałwanków, choinek, mikołajów, ludzików, ale też jadalnych domków czy bochenków przypominających chleb. To też rodzaj słodkości o długiej historii.
Historia świątecznych pierniczków
Jak pisze Rhonda Massingham w swojej książce „Making Gingerbread Houses”, pierniczki pochodzą najprawdopodobniej z Grecji – pierwszy znany do tej pory przepis na te smakołyki znaleziono właśnie w tym kraju i datuje się go na rok 2400 p.n.e. W X wieku wypiekaniem pierniczków zajmowali się już Chińczycy, a w Europie zyskały popularność w średniowieczu. Na dworach Anglii, Holandii, Francji i Niemiec goszczono przyjezdnych pierniczkami... z ich podobiznami, co ponoć było pomysłem królowej Elżbiety I. Czyli to być może angielskiej królowej zawdzięczamy pośrednio wszystkie pierniczki świąteczne w kształcie ludzików, włącznie z Panem Ciastkiem ze „Shreka”.
Pierniczki w formie domków zaczęły być wyrabiane najpierw w Niemczech, gdzie stały się szczególnie popularne po napisaniu przez braci Grimm bajki o Jasiu i Małgosi. To też z Niemiec tradycja wypiekania pierników zawędrowała do Torunia, miasta kojarzonego w Polsce właśnie z pierniczkami. Stało się to już około 1380 roku. Dlaczego akurat Toruń stał się Polską stolicą piernika? Być może za sukcesem słodkości wypiekanych akurat tam stoją żyzne kujawskie pola, dzięki którym nie trzeba było się martwić o to, iż zabraknie składników na dobrą mąkę.
Co ciekawe, polskie słowo „piernik” pochodzi od staropolskiego „pierny”, czyli pieprzny, za to angielskie „gingerbread” oznacza dosłownie chlebek wypiekany z dodatkiem imbiru.
Prosty przepis na miękkie pierniczki
Jak to się stało, iż pierniki jemy akurat w święta? Do końca nie wiadomo, jednak od zawsze kojarzyły się z bogactwem, a na chłopskie stoły przywędrowały dopiero w XIX wieku. Być może dlatego w niektórych regionach Polski pierniczki świąteczne stanowią jedną z 12 obowiązkowych potraw – mają zapewnić domowi dobrobyt. Z pewnością warto więc za pieczenie świątecznych pierniczków się zabrać – jeżeli nie dla dobrobytu, to dla wspólnej rodzinnej zabawy i późniejszego delektowania się nimi.