Koktajl truskawkowy - ważna jest baza
Typowy koktajl truskawkowy składa się oczywiście z samych truskawek oraz bazy, czyli napoju, który wykorzystamy do przygotowania przekąski. Chętnie wybieramy mleko krowie, jednak dużą popularnością cieszą się napoje pochodzenia roślinnego, ale także maślanka, kefir czy soki (np. sok pomarańczowy). Baza jest kluczowa, a każda z nich dostarczy organizmowi innych wartości odżywczych i kalorii.
Na tym składzie można poprzestać i już przygotować niezwykle smaczny koktajl, jednak my zachęcamy, by postawić na wartościowe dodatki, dzięki którym napój będzie zdrowszy i bardziej odżywczy.Reklama
Banan z truskawką nawodnią i wesprą jelita
Do koktajlu truskawkowego warto dodać banana. To owce bogate w błonnik oraz cenne pierwiastki, które sprzyjają nawodnieniu organizmu. To szczególnie istotne w upalne dni, kiedy więcej się pocimy. Banany są także bogate w probiotyki, które wspierają florę jelitową oraz usprawniają pracę układu pokarmowego.
Banany mają także w sobie witaminy z grupy B, które wpływają na układ nerwowy.
Doskonałym dodatkiem do tego koktajlu będą także płatki owsiane błyskawiczne. Zawierają cenny potas, cynk, żelazo i także witaminy z grupy B. Taki koktajl to doskonała bomba witaminowa, która wspiera trawienie i koncentrację.
Truskawka i szpinak na odporność i cholesterol
Doskonałym dodatkiem do truskawkowego koktajlu jest szpinak baby. Delikatne, młode liście szpinaku idealnie się zblendują, dostarczając wielu cennych witamin.
Przypomnijmy, iż szpinak to źródło witaminy A, C, K, E i znajdziemy w nim także żelazo, wapń, potas, fosfor, kwas foliowy i magnez.
Truskawki połączone ze szpinakiem - dzięki dużej dawce witaminy C i E, wpłyną korzystnie na układ odpornościowy, poprawią stan skóry i dodadzą energii.
Szpinak ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, a jego regularne spożywanie obniża poziom cholesterolu, tym samym zmniejszając ryzyko miażdżycy.
Przygotowując koktajl, warto pamiętać o zielonym dodatku.
Koktajl truskawkowy z masłem orzechowym
Jaki będzie kolejny, doskonały dodatek do koktajlu? Masło orzechowe, zwłaszcza, jeżeli koktajl planujesz o poranku.
Masło orzechowe, a dokładnie orzechy, bogate są w witaminy B, które poprawiają pamięć, koncentrację oraz łagodzą stres. Ponadto zawierają kwasy omega 3 i omega 6.
Duża zawartość tłuszczu oraz białka sprawiają, iż masło orzechowe jedzone rano zapewnia uczucie sytości na dłużej i dodaje energii na cały dzień. Pomaga także pohamować napady głodu, dlatego jest zalecane osobom na diecie redukcyjnej.
Koktajl truskawkowy z selerem na utratę wagi
Niektórzy nie są przekonani do selera naciowego i jego smaku, dlatego wrzucenie go do koktajlu będzie idealnym rozwiązaniem. Seler naciowy wykazuje działanie przeciwzapalne, regularne spożywanie go obniża poziom ciśnienia tętniczego, a ponadto reguluje trawienie, nawadnia i zmniejsza poziom cukru we krwi.
Seler naciowy zalecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ zawiera także błonnik, który zapewnia uczucie sytości. Zawarta w nim kwercytyna i luteolina zmniejsza też ryzyko występowania takich chorób, jak Parkinson czy alzheimer.
Dodanie go do koktajlu z truskawkami zniweluje jego smak, a organizmowi dostarczy witamin: A, C, E, B2 i beta-karotenu.
Koktajl na śniadanie z truskawek i awokado
jeżeli koktajl spożywamy na śniadanie, idealnie będzie, jeżeli dodamy do niego awokado i siemię lniane. Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów i zapewni uczucie sytości na cały dzień. Wpływa korzystnie na poziom cukru we krwi, wspomaga działanie układu nerwowego i wpływa na wygląd i zdrowie skóry.
Siemię lniane z kolei wpływa dobrze na układ sercowo-naczyniowy, działa przeciwzapalnie i jest źródłem kwasów omega-3. Spożywane siemię zapobiega problemom układu pokarmowego: niweluje wzdęcia, zaparcia, usprawnia pracę jelit. Wykazano także, iż ma działanie chroniące przed chorobami nowotworowymi, dlatego warto dorzucić je do owocowego napoju.
CZYTAJ TAKŻE: