Odgrzej świąteczne paszteciki na sylwestra. Wiemy jak sprawić, żeby były chrupiące

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Drożdżowe kapuśniaczki. Źródło: Shutterstock / ANNA WITKIEWICZ


Jeśli zamroziliście w święta paszteciki, to przyszedł czas, żeby je odmrozić. Na sylwestrowej imprezie sprawdzą się doskonale. Można podać je same jako przekąskę lub z filiżanką barszczu. Podpowiadamy, co zrobić, żeby były chrupiące.


Żeby paszteciki nie stały się gumiaste i ciągnące trzeba umiejętnie je rozmrozić. Błędem jest ich powolne rozmrażanie, bo wtedy wilgoć wnika do ciasta – przestrzega ekspertka. Najlepiej od razu po wyciągnięciu z zamrażalnika przełożyć je na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Należy piec je przez 20 minut. jeżeli paszteciki zlepiły się ze sobą podczas mrożenia, to w czasie pieczenia się rozdzielą.


Mrożony farsz do pasztecików


Niektórzy mają jeszcze ze świąt zamrożony farsz do pasztecików. Po rozmrożeniu można go wykorzystać do nadziania ciasta czy naleśników. Pasztecików przygotowanych z zamrożonego farszu nie powinno się kolejny raz wkładać do zamrażarki, bo może to grozić zatruciem pokarmowym. Najlepiej zjeść je zaraz po przygotowaniu.


Mrożone ciasto drożdżowe na paszteciki


Również surowe ciasto drożdżowe nadaje się do mrożenia. Kulkę ciasta można wykorzystać do zrobienia pasztecików. Do ciasta warto dodać niewielką ilość masła, będzie łatwiej je rozwałkować. Paszteciki z tym dodatkiem będą smaczniejsze i bardziej chrupiące.


Wypróbuj przepis na drożdżowe paszteciki
Idź do oryginalnego materiału