Odchudzanie bez liczenia kalorii. najważniejsze zasady, by schudnąć bez poświęceń

zdrowie.interia.pl 6 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Chcesz schudnąć, ale nie masz ochoty liczyć każdej kalorii i ważyć każdego posiłku? Dobra wiadomość: nie musisz. Skuteczne odchudzanie może być prostsze, niż myślisz, bez kalkulatora w ręku. Jak wprowadzić zdrowe nawyki, które naprawdę działają? Odpowiadamy.


Redukcja masy ciała. Więcej warzyw


Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na rozpoczęcie odchudzania jest zwiększenie ilości warzyw w codziennej diecie. Warzywa są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, który daje uczucie sytości na dłużej i wspiera prawidłowe trawienie. Dzięki temu naturalnie zjadasz mniej, bez poczucia głodu czy wyrzeczeń. Dodatkowo warzywa dostarczają cennych witamin, minerałów i antyoksydantów.
Najprościej stosować na co dzień Metodę Talerza Zdrowego Żywienia. Główne zasady tej metody skupiają się na zwiększeniu spożycia warzyw, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz różnorodnych źródeł białka, a wszystko w odpowiednich proporcjach.Reklama


Zaleca się, aby połowa talerza była zarezerwowana dla warzyw, co pomaga w zwiększeniu spożycia błonnika, witamin i minerałów. Kolejna część talerza (1/4 talerza) powinna być przeznaczona na pełnoziarniste produkty zbożowe, które dostarczają cennych składników odżywczych i energii w postaci węglowodanów złożonych. Na ostatniej części talerza (również ¼) powinny znaleźć się różnorodne źródła białka, takie jak mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe czy orzechy.


Jak powinien wyglądać zdrowy talerz?


połowę talerza zajmują warzywa i owoce, ¼ pełnoziarniste produkty zbożowe, ¼ produkty będące źródłem białka (drób, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, produkty mleczne).
Uzupełnieniem diety powinna być niewielka ilość tłuszczów roślinnych, takich jak oleje (np. rzepakowy, oliwa z oliwek), nasiona, pestki i orzechy.


Redukcja masy ciała. Kontrolowanie porcji produktów o wysokiej gęstości energetycznej


Warto świadomie kontrolować porcje produktów o wysokiej gęstości energetycznej, czyli takich, które dostarczają dużo kalorii w niewielkiej objętości. Do tej grupy należą zarówno wartościowe produkty, korzystne dla zdrowia - takie jak orzechy, pestki, oleje roślinne czy awokado - jak i żywność wysoko przetworzona, np. słone przekąski, słodycze, fast foody czy tłuste przetwory mięsne. Choć oba rodzaje są kaloryczne, to pierwsza grupa wspiera organizm, dostarczając cennych składników odżywczych, podczas gdy druga ma negatywny wpływ na zdrowie.
W diecie redukcyjnej warto zapewnić sobie odpowiednią podaż zdrowych tłuszczów roślinnych, jednocześnie minimalizując spożycie żywności przetworzonej do okazjonalnych ilości.


Redukcja masy ciała. Aktywność fizyczna


Nie można zapominać o aktywności fizycznej, która wspiera proces odchudzania oraz poprawia samopoczucie i zdrowie. Regularny ruch pomaga spalać kalorie, wzmacnia mięśnie i wpływa korzystnie na metabolizm.
Jak to się dzieje? Kiedy się ruszamy, aktywujemy niemal każdy układ w naszym ciele: serce bije mocniej, płuca pracują intensywniej, mięśnie się wzmacniają, a mózg otrzymuje więcej tlenu. Regularna aktywność fizyczna pomaga obniżać ciśnienie krwi, regulować poziom cukru i cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca, udaru, cukrzycy typu 2, osteoporozy, a choćby niektórych nowotworów.
Zgodnie z zaleceniami WHO (Światowej Organizacji Zdrowia):
dorośli powinni uprawiać: aerobową aktywność fizyczną o umiarkowanej intensywności przez co najmniej 150-300 minut tygodniowo lub aerobową aktywność fizyczną o dużej intensywności przez co najmniej 75-150 minut tygodniowo lub równoważnie połączyć obydwie aktywności. osoby w wieku 65 lat i starsze powinny dodatkowo wykonywać ćwiczenia, które poprawią ich równowagę i koordynację ruchową. dzieci i młodzież między 5. a 17. rokiem życia powinny uprawiać ćwiczenia o umiarkowanej lub dużej intensywności, głównie aerobowe - w ciągu tygodnia co najmniej 60 minut dziennie oraz ćwiczenia aerobowe o dużej intensywności i takie, które wzmacniają mięśnie i kości - przez co najmniej 3 dni w tygodniu.


Redukcja masy ciała. Odpowiedni sen


Wreszcie, nie mniej istotny jest odpowiedni sen. Jakość i ilość wypoczynku mają ogromne znaczenie w skutecznej redukcji masy ciała. Badania pokazują, iż osoby z wyższym BMI często mają gorszą jakość snu, co może dodatkowo utrudniać proces odchudzania. Dbając o regularny, regenerujący sen, dajesz swojemu organizmowi lepsze warunki do utrzymania zdrowej wagi.


Redukcja masy ciała. Regularność


Kluczem do skutecznej i trwałej utraty masy ciała jest planowanie regularnych posiłków. Pomijanie ich, szczególnie śniadań, może prowadzić do zwiększonej ochoty na przekąski, które często bywają wysokokaloryczne i mało wartościowe. To z kolei sprzyja wieczornemu przejadaniu się, które negatywnie wpływa na bilans energetyczny organizmu. Nieregularność w odżywianiu utrudnia kontrolę nad spożywanymi ilościami jedzenia, co znacznie utrudnia osiągnięcie wymarzonej sylwetki i może prowadzić do gromadzenia nadmiaru kilogramów.
Dlatego bez względu na to, ile posiłków spożywamy danego dnia, należy pamiętać, iż częstotliwość i czas ich spożywania stanowią najważniejszy element zdrowego stylu życia. Regularne spożywanie posiłków jest istotne dla utrzymania zdrowia, ponieważ organizm ludzki potrzebuje ciągłego dopływu energii przez cały dzień. Nieregularne jedzenie może także prowadzić do tzw. "napadów głodu", a to znów może skutkować nadmiernym spożyciem pokarmu, zwłaszcza produktów wysokokalorycznych.
Źródło:https://ncez.pzh.gov.pl/zdrowe-odchudzanie/poznaj-wskazowki-ktore-pomoga-ci-zaczac-proces-redukcji-masy-ciala-bez-liczenia-kilokalorii/
CZYTAJ TEŻ:
Idź do oryginalnego materiału