Nigdy nie jedz tych produktów po upływie terminu ważności! Dowiedz się, czym to grozi

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jajka Źródło: Pexels / Polina Tankilevitch


Chociaż coraz więcej mówi się o problemie marnowania żywności, to jak wynika z najnowszych badań, wciąż kupujemy jej za dużo. W Polsce rocznie wyrzuca się 4,8 mln ton jedzenia. To efekt m.in. błędnej interpretacji oznaczeń na opakowaniach dotyczącej przydatności do spożycia – twierdzą specjaliści. Dowiedz się, których produktów po przekroczeniu terminu ważności jeść nie można, a które nadają się do spożycia.


Większość z nas nie zwraca uwagi na różnicę pomiędzy „najlepiej spożyć przed” i „należy spożyć do”. Istnieje grupa produktów, które można spożywać po terminie. Sól, cukier, mąka, makaron, ryż, kawa i herbata nadają się do spożycia choćby rok po przekroczeniu daty ważności. Czekoladę, olej, masło orzechowe i płatki kukurydziane możemy jeść jeszcze przez dwa miesiące po terminie – wskazują specjaliści. Zupełnie inaczej wygląda sytuacja z produktami, na których opakowaniach widnieje napis: „należy spożyć do”. Tych produktów nie należy spożywać po wskazanej dacie. Dotyczy to np. wędlin, mięsa, czy ryb.


Czego nie wolno jeść po upływie terminu ważności?
Jajka


Jajka mają okres przydatności do spożycia od trzech do pięciu tygodni – wskazuje Isabel Maples, rzeczniczka amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki. Niedługo po terminie przydatności do spożycia można je jeść, jeżeli były przechowywane w lodówce. Ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą należy wyrzucić jajka, które mają pęknięte skorupki.


Jajka na twardo


Jajka na twardo można przechowywać do tygodnia po ugotowaniu. jeżeli choćby pękną podczas gotowania, przez cały czas nadają się do jedzenia.


Sprawdź listę innych produktów
Idź do oryginalnego materiału