Nie żałuj do obiadu. Dostarcza przeciwutleniaczy, wpływa na zdrowie serca, wzmacnia

zdrowie.interia.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Młode ziemniaki z koperkiem to coś, na co czekamy cały rok. Podobnie jak na chłodnik obficie posypany koperkiem. Młoda kapusta z koperkiem to dla wielu smak dzieciństwa, tak samo sos koperkowy z jajkiem. Koperek, choć najczęściej tylko dodatek, to jakże wartościowy. Dlaczego warto po niego sięgać, dodawać do wielu dań? Co takiego ma w sobie, iż zasługuje na większą uwagę? Wyjaśniamy.


Koperek, czyli co?


Koper ogrodowy, albo prościej - koperek lub koper, to roślina z rodziny selerowatych, bardzo ceniona w polskiej kuchni, silnie aromatyczna. Poznano się na niej już w starożytności. Jest łatwa w uprawie, bogata w składniki odżywcze, posiada szereg adekwatności prozdrowotnych. To roślina przyprawowa, lecznicza i miododajna. Ma przyjemny, korzenny zapach i słodki, korzenny smak. Surowcem przyprawowym są nasiona i ziele. Koper stosuje się do zup, dań z ziemniaków, ryb, sałatek czy do kiszonek. Z nasion, a także świeżych, jak i suszonych liści przygotowuje się też zdrowotne napary.Reklama


Poniżej wymienimy sześć dobrych powodów (choć jest ich oczywiście więcej), by częściej uwzględniać koperek w codziennej diecie. Skupimy się na czymś innym niż jego wpływ na problemy trawienne.


Koperek to bardzo dobre źródło witamin (i nie tylko)


Liście i łodygi kopru ogrodowego, które są najczęściej wykorzystywane w kuchni, zawierają wiele istotnych dla organizmu związków. Znajdziemy w nich witaminy - witaminę C, witaminę A, kwas foliowy, a także inne witaminy z grupy B, a także składniki mineralne, w tym żelazo, potas, wapń czy mangan. Zarówno liście, jak i nasiona kopru ogrodowego zawierają olejki eteryczne, które obfitują w liczne związki bioaktywne o działaniu przeciwutleniającym (na uwagę zasługują m.in. takie składniki jak karwon i limonen).
Koperek jest dobrym źródłem flawonoidów (m.in. kwercetyny i izoramnetyny), które wykazują wysoką aktywność przeciwutleniającą.


Koperek dodawaj garściami - nie przytyjesz


Koperek jest niskokaloryczny, co oznacza, iż można go spożywać w większych ilościach bez obawy o przyrost masy ciała. 100 g koperku to kilka ponad 40 kcal, a i tak zwykle stosuje się jedną czy dwie łyżeczki koperku na danie. Koperek nadaje potrawom świeżości i ziołowego charakteru, ożywia smak warzyw, jest skarbnicą witamin i przeciwutleniaczy, więc, jeżeli lubisz dodatek koperku, śmiało możesz dodawać go więcej.


Koperek posiada też niski indeks glikemiczny i jest produktem o niskim ładunku glikemicznym.


Koperek działa przeciwdrobnoustrojowo i wspiera odporność


Koperek, dzięki zawartości olejków eterycznych, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wzmacnia układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami, wspiera walkę z drobnoustrojami i stanami zapalnymi.


Wpływ koperku na zdrowie serca


Flawonoidy obecne w koprze chronią zdrowie serca ze względu na ich silne adekwatności antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Badania na zwierzętach sugerują też, iż ekstrakt z kopru może mieć działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Badania na ludziach dały zróżnicowane wyniki (wykazywały m.in. obniżenie stężenie cholesterolu LDL, ale bez istotnego wpływu na cholesterol całkowity i triglicerydy, a także spadek poziomu cholesterolu frakcji HDL), dlatego, by lepiej ocenić skuteczność kopru w tym zakresie, potrzebne są dalsze prace.


Koperek a poziom glukozy we krwi


Badania sugerują również, iż suplementacja koprem prowadzi do obniżenia poziomu insuliny we krwi, a także wskaźnika insulinooporności HOMA-IR. To dobra wiadomość m.in. dla osób chorych na cukrzycę.


Koper ma adekwatności uspokajające


Obecne w koprze ogrodowym substancje oddziałują na układ nerwowy. Wykazują działanie delikatnie uspokajające i nasenne. Herbatki i napary z kopru ogrodowego mogą więc pomóc przy problemach z zasypianiem, a także w przypadku rozdrażnienia czy uczucia niepokoju.
CZYTAJ TAKŻE:
Francuska pietruszka działa moczopędnie i wspomaga trawienie. Pij, a zbijesz też ciśnienie
W Azji dodają do zup. Zwalczają bakterie i grzyby, wspomagają trawienie
Tani, a "potężny" dodatek. Zbija cukier, pomaga przy anemii i osteoporozie
Idź do oryginalnego materiału