Czynniki ryzyka raka jamy ustnej
Nowotwory jamy ustnej należą do licznej grupy nowotworów występujących w rejonie głowy i szyi. Powstają w strukturach górnej części układu oddechowo-trawiennego, przede wszystkim w obrębie jamy ustnej i w związanych z nią strukturach. Jest to grupa dość rzadkich nowotworów, choć w ostatnich dekadach zauważalny jest wzrost zachorowalności. Szczególnie niepokojąca jest rosnąca liczba przypadków wśród młodszych osób niepalących i niepijących, bez żadnych innych identyfikowalnych czynników ryzyka, zwłaszcza wśród młodych, białych kobiet. Przyczyna tego typu nowotworu u osób niepalących nie wykazuje związku z wirusem brodawczaka ludzkiego i w tej chwili pozostaje nieznana.Reklama
Rak jamy ustnej najczęściej dotyczy języka, dziąseł, wargi dolnej i podniebienia. Do czynników ryzyka jego rozwoju zalicza się przede wszystkim: narażenie błon śluzowych na dym papierosowy i wysokoprocentowy alkohol, złą higienę jamy ustnej, a także przewlekłe drażnienie śluzówek, np. źle dopasowanymi protezami.
Rak jamy ustnej a słodzone napoje - wyniki badań
Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego powiązało występowanie raka jamy ustnej ze spożywaniem napojów słodzonych cukrem. Badacze przenalizowali dane ponad 162 tys. kobiet uczestniczących w badaniu Nurses' Health Study (1986-2016) i Nurses' Health Study II (1991-2017) w Stanach Zjednoczonych. Były one monitorowane od momentu zwrotu kwestionariusza bazowego "do momentu diagnozy raka jamy ustnej, zgonu lub zakończenia obserwacji", w zależności od tego, co nastąpiło wcześniej.
W trakcie 30-letniego okresu obserwacji udokumentowano 124 przypadki raka jamy ustnej. W porównaniu z kobietami, które piły jeden lub mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie, te, które piły jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, były 4,87 razy bardziej narażone na rozwój raka jamy ustnej.
U tych pań, które nie spożywały alkoholu lub spożywały go okazjonalnie, a także paliły sporadycznie lub nie paliły wcale, ale spożywały jeden lub więcej napojów słodzonych dziennie, ryzyko raka jamy ustnej było 5,46 razy wyższe niż u tych pań, które (przy takim samym stosunku do spożywania alkoholu i palenia) piły mniej niż jeden napój słodzony miesięcznie - przekazali badacze. Wyniki badania zostały opublikowane w czasopiśmie "JAMA Otolaryngology - Head & Neck Surgery".
Wcześniej napoje słodzone cukrem powiązano m.in. z nowotworami jelita grubego.
Coraz więcej przypadków raka jamy ustnej "bez tradycyjnych czynników ryzyka"
"Częstość występowania raka jamy ustnej wzrasta wśród osób niepalących i młodych osób bez tradycyjnych czynników ryzyka na całym świecie" - piszą z niepokojem naukowcy. Ich zdaniem diety z większą ilością dodanego cukru mogą przyczyniać się do przewlekłego stanu zapalnego, który z kolei może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka rozwoju raka jamy ustnej.
Konieczne są jednak dalsze badania. Badanie, o którym mowa, brało bowiem pod uwagę tylko dane dotyczące kobiet, objęło też stosunkowo niewielką liczbę przypadków. Naukowcy chcą zebrać więcej danych i ocenić związek między spożywaniem napojów słodzonych a rozwojem raka jamy ustnej w większej grupie, w tym u mężczyzn. Chcą także ocenić, czy napoje ze sztucznymi słodzikami mogą być równie szkodliwe.
CZYTAJ TAKŻE: