Na lepszą odporność – skarby z kuchni babci

tygodnikprzeglad.pl 10 miesięcy temu

Dzisiejszy rynek suplementów diety i preparatów leczniczych jest tak rozwinięty, iż aż trudno wyobrazić sobie inne realia. Tymczasem nasze prababcie, a może i choćby babcie, żyły w czasach, w których stawiano na medycynę naturalną. Warto zainspirować się babciną kuchnią i wprowadzić do diety naturalne źródła witamin, składników mineralnych i związków antyoksydacyjnych. Wymienione niżej produkty świetnie sprawdzają się nie tylko w leczeniu, ale również profilaktyce infekcji.

Cebula

Być może należysz do osób, które pamiętają z dzieciństwa specyficzny smak syropu z cebuli. Warzywo występuje w Polsce w różnych odmianach. W sklepach i na targach znajdziesz między innymi cebulę zwyczajną, czerwoną, białą i tzw. szalotkę. Swoje adekwatności lecznicze cebula zawdzięcza licznym składnikom odżywczym. Jest źródłem składników mineralnych (siarki, cynku, magnezu, fluoru, żelaza, wapnia, potasu i krzemu) oraz witamin (A, C, K, E i z grupy B). Zawiera antyoksydanty, czyli związki, które redukują wolne rodniki uszkadzające zdrowe komórki w ciele. Cebula ma także adekwatności antybakteryjne i jest niezwykle skuteczna w oczyszczaniu dróg oddechowych.

Czosnek

Czosnek to kolejny naturalny antybiotyk, który pomaga w zwalczaniu objawów grypy i przeziębienia, a do tego wzmacnia odporność. Czosnek zawiera witaminy C, A, D oraz z grupy B. Co więcej, jest źródłem manganu, wapnia, potasu, cynku i selenu. Na szczególną uwagę zasługuje znajdująca się w czosnku allicyna – organiczny związek siarki o adekwatnościach bakteriobójczych i przeciwwirusowych.

Miód

W kuchni naszych babek i prababek z pewnością znajdował się także miód. Naturalny miód zawiera witaminy, składniki mineralne i enzymy, z których powstaje nadtlenek wodoru – substancja o adekwatnościach antyseptycznych. Miód działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwalergicznie. Nie tylko wspomaga leczenie kaszlu, ale także przyspiesza regenerację organizmu i pomaga zwiększyć odporność.

Imbir

Imbir jest jedną z najstarszych roślin uprawnych, jednak w Polsce nie ma dobrych warunków do jego rozwoju. W ostatnich latach import świeżego i sproszkowanego imbiru znacząco się rozwinął, przez co możemy korzystać z wyjątkowych adekwatności tej rośliny. Imbir jest źródłem witamin C, K, E, A i z grupy B. W jego składzie znajdziemy także mnóstwo składników mineralnych, takich jak sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź. Imbir wykazuje adekwatności przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Jest skuteczny w walce z gorączką i bólem gardła. Poza tym świetnie rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Maliny

Herbata z sokiem malinowym to dobry sposób na umilenie jesiennego popołudnia i poprawę odporności. Maliny są skarbnicą naturalnych antyoksydantów. Znajdziemy w nich między innymi witaminy C i E oraz fitaminy – związki pochodzenia roślinnego, wpływające korzystnie na pracę układu odpornościowego. Maliny zawierają także błonnik i ponad sto różnych olejków eterycznych, którym zawdzięczają swój charakterystyczny smak i zapach. Owoce wykazują adekwatności przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a także przeciwnowotworowe.

Chcesz poznać szczegóły odpowiednio ułożonej diety na odporność? Zajrzyj na stronę: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-na-odpornosc/.

Idź do oryginalnego materiału