Łącz te dwa warzywa na różne sposoby! Dzięki temu obniżysz ciśnienie i poziom cukru

zdrowie.wprost.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: Burak i czosnek Źródło: Pixabay


Burak i czosnek, jeden czerwony, drugi biały. Zdecydowanie za rzadko łączymy te dwa warzywa, a świetnie współgrają i razem tworzą witaminową bombę. W duecie podwójnie wspierają trawienie, obniżają ciśnienie i wzmacniają układ immunologiczny. Jak je łączyć?


O tym, iż buraki i czosnek powinniśmy spożywać razem jak najczęściej (nie tylko w czerwonym barszczu wigilijnym), informują powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne.


Co daje połączenie czosnku z burakiem?


Burak i czosnek to idealna para nie tylko pod względem smaku, choć i w tej kwestii są doskonale dopasowane. Czosnek swoją ostrością podbija ziemisty i słodkawy smak buraka, który dla wielu osób jest trudny do zaakceptowania. Regularnie spożywanie tego warzywnego duetu działa prozdrowotnie, wzmacniając odporność organizmu.


Spożywanie obu warzyw korzystnie wpływa na trawienie i pracę całego układu pokarmowego. Dodatkowo, ze względu na dużą zawartość błonnika, czosnek świetnie działa na jelita – jest naturalnym prebiotykiem, czyli dostarcza florze bakteryjnej niezbędnych składników odżywczych. Łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom i rozwiązuje problemy z zaparciami. W zestawieniu z burakiem oczyszcza wątrobę, chroniąc ją przed toksynami i niszcząc pasożyty jelitowe.


Połączenie czosnku i buraka jest też niezastąpione w kwestii podnoszenia odporności, ponieważ oba warzywa działają przeciwbakteryjnie. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu we krwi i mają adekwatności przeciwzakrzepowe. Miks tych warzyw polecany jest również osobom z insulinoopornością, ponieważ pomaga utrzymać adekwatny poziom cukru.


Czosnek i burak solo – tak też warto je jeść!


Mimo iż te dwa warzywa najskuteczniej działają razem, warto jeść je również solo. Głównym atutem czosnku jest zawartość alliny, czyli siarkoorganicznego związku chemicznego, znanego z adekwatności bakteriobójczych. Allina zabija bakterie skuteczniej niż penicylina! Zaleca się, aby jak najczęściej włączać to warzywo do swojej diety, a najlepiej zjadać od 1 do 2 ząbków czosnku dziennie. Czosnek spożywany solo (choć w duecie z burakiem również) zapobiega powstawaniu żylaków oraz chroni przed chorobą wieńcową i miażdżycą. Czosnek jest też silnym przeciwutleniaczem – opóźnia procesy starzenia.


Natomiast jedzenie buraków dostarcza organizmowi bioaktywnych związków takie jak polifenole, karotenoidy, betalaniny oraz kwas askorbinowy. W tym warzywie znajdziemy witaminy z grupy B i C, beta-karoten oraz foliany, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto to warzywo wykazuje adekwatności antynowotworowe. Dodatkowo wspomaga koncentrację, reguluje cykl snu, łagodzi napięcie emocjonalne i niweluje uderzenia gorąca.


W jakich daniach najlepiej łączyć czosnek z burakiem?


Przykładów dań, w których można połączyć czosnek z burakiem, jest bardzo dużo. Są to m.in. koktajle i mikstury przygotowane na bazie surowych warzyw, ale też zupy, kiszonki, sałatki czy surówki.


Przykładowe dania z burakiem i czosnkiem:


buraczki zasmażane z czosnkiem,


zakwas z buraków,


sałatka z buraków, czosnku i sera feta,


buraczki marynowane z czosnkiem,


kiszone buraki,


zupa krem z buraczkami,


czerwony barszcz.


Burak i czosnek – kto powinien unikać tego połączenia?


Połączenie tych dwóch warzyw nie zawsze sprawdza się u osób, które mają wrażliwy żołądek. Czosnku w surowej postaci nie powinny jeść w nadmiarze kobiety ciężarne, ponieważ może on podrażnić wątrobę. Natomiast spożywanie surowego buraka nie jest polecane osobom cierpiącym na dnę moczanową, reumatyzm i kamicę nerkową (ze względu na zawartość szczawianów).
Idź do oryginalnego materiału