Która ryba z Biedronki jest najzdrowsza?

upday.com 3 tygodni temu
Zdjęcie: Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Yenni Vance/Pixabay


Ryby są źródłem cennych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. W dyskontach klienci sięgają najczęściej po dobrze im znane gatunki, takie jak łosoś, tuńczyk, makrela czy dorsz. Warto jednak rozważyć zakup nieco mniej popularnych ryb, które będą dla naszego organizmu prawdziwą bombą witaminową. W Biedronce jest dostępny gatunek prześcigający inne pod względem wartości odżywczych. To jeden z naturalnych superfoods, który czyni cuda dla zdrowia!


Artykuł powstał w ramach współpracy upday z serwisem Lelum.pl.

Mało znana, wartościowa ryba

Nie od dziś wiadomo, iż ryba to jeden z najzdrowszych i najbardziej wartościowych pokarmów, jakie możemy dostarczyć swojemu organizmowi. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje spożywanie ryby minimum dwa razy w tygodniu. Jest ona źródłem łatwoprzyswajalnego białka oraz cennych kwasów z grupy omega, których działanie jest nieocenione dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma świetny wpływ na zdrowie m.in. serca i mózgu.

Niestety nie każdy z nas ma możliwość zakupu świeżo złowionej ryby, jednak te, które dostępne są w dyskontach, nie odbiegają jakością ani obecnością mikro i makro składników. Wiele z nich posiada również certyfikat MSC, co oznacza, iż dany gatunek pochodzi ze zrównoważonych połowów. Wśród nich znajdziemy popularne łososie, makrele, tuńczyki, śledzie, sardynki czy dorsze.

Inną, nieco mniej znaną, jednak cenną dla zdrowia rybą, jest brama, która jest najlepszym rodzajem dostępnym w Biedronce. Klienci chętnie ją kupują, ponieważ jest nie tylko wartościowa, ale i bardzo smaczna.

Ryba brama - dlaczego warto ją kupić?

Nie jest to jeszcze zbyt popularny gatunek w Polsce, choć świadomi konsumenci coraz częściej po niego sięgają. Ryba brama należy do rodziny tzw. bramowatych, które występują w Oceanie Atlantyckim, Indyjskim i Spokojnym. W Europie można ją spotkać w pobliżu Portugalii i w Morzu Śródziemnym. Jej cechami charakterystycznymi są owalny kształt i spłaszczenie boczne. Osiąga do 70 cm długości i 6 kilogramów. Jej mięso jest miękkie i delikatne, idealnie komponuje się z całą gamą składników, po które zwykle sięgamy w kuchni.

Rybę bramę ceni się nie tylko za walory smakowe, ale również wartości odżywcze, którymi jej mięso jest przepełnione. Jest świetnym źródłem białka, kwasów omega-3, magnezu, fosforu i wapnia, które wpierają pracę mięśni, budulec kości, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. W jej składzie znajdziemy również witaminy A i D, które pozytywnie wpływają na wzrok. Brama wspiera również pracę mózgu i serca, poprawia pamięć, a także zalicza się do niskokalorycznych ryb — zawiera tylko 92 kalorie w 100 gramach, co czyni ją idealnym źródłem białka podczas redukcji masy ciała.

Jak przyrządzić rybę bramę?

Ryba brama ma nieocenione działanie dla naszego organizmu, dlatego warto włączyć ją do codziennego menu lub spożywać co najmniej 2 razy w tygodniu. Bez problemu dostaniemy ją m.in. w Biedronce, w formie filetów. Są one bardzo delikatne, soczyste i jędrne. Nie wymagają dużej obróbki, dlatego przygotujesz je gwałtownie i bez dużego nakładu pracy. Bramę możesz smażyć, piec, a choćby gotować na parze. Ma interesujący smak, którego nie warto maskować toną przypraw - wystarczą jedynie pieprz i sól.

Ten gatunek ryby możesz przygotować tak, jak lubisz. Z powodzeniem sprawdzi się jako składnik zup czy potrawek, ale również jako oddzielne danie. Polecamy zestawić ją z warzywami, takimi jak brokuł, marchewka, fasolka szparagowa czy ziemniak. W ten sposób przyrządzisz pełnowartościowy posiłek, który zachwyci cię smakiem, a także nasyci na długo.

Autor: Wiktoria Wihan, redakcja Lelum.pl

Idź do oryginalnego materiału