Jedzenie małych ryb w całości może 'przedłużać życie'

radio.opole.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: małe ryby, zdjęcie poglądowe [fot. elements.envato.com]


Jedzenie przez kobiety w całości małych ryb przekłada się na mniejsze ogólne ryzyko śmierci, a także mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworów - wynika z obszernego japońskiego badania. Zdaniem naukowców wyniki mogą być prawdziwe również dla osób z innych części świata.

Badacze z Uniwersytetu w Nagoi twierdzą, iż małe ryby warto jeść w całości. Bogata w takie produkty dieta może zmniejszać ryzyko śmierci z powodu nowotworów oraz ogólne zagrożenie zgonem w danym czasie.W Japonii często w ten sposób zjada się niewielkie ryby, takie jak sardynki, stynki gromadniki czy szprotki. Jedzona jest głowa, szkielet, organy wewnętrzne. Części te zawierają wiele składników odżywczych, w tym ważne mikroelementy.'Poprzednie badania wskazywały już na ochronny wpływ spożycia ryb na zdrowie, w tym na ryzyko śmierci. Jednak kilka badań skupiło się na wpływie spożycia małych ryb. Zainteresowałam się tym tematem, ponieważ od dzieciństwa mam zwyczaj jedzenia małych ryb. Teraz podaję te produkty moim dzieciom' - mówi prof. Chinatsu Kasahara, autorka pracy opublikowanej w piśmie 'Public Health Nutrition'.We wspomnianym badaniu udział wzięło ponad 34 tys. mężczyzn i ponad 46 tys. kobiet…
Idź do oryginalnego materiału