Jak przechować jabłka przez całą zimę? Znamy sposób

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jabłka Źródło: Pixabay


Jeśli masz duży zapas jabłek i chcesz przechować je przez całą zimę, skorzystaj z naszych wskazówek! Możesz cieszyć się smakiem świeżych owoców przez długie miesiące. Sprawdź, jak przechowywać jabłka, aby maksymalnie wydłużyć ich świeżość.


Jabłka to jedne z najpopularniejsze owoców w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Jak wskazują najnowsze badania, te owoce wspomagają odchudzanie, ale też poprawiają naszą odporność. Jabłka zawierają bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.:


witaminę C,


kwas foliowy,


witaminę A,


witaminę K,


wapń,


fosfor,


magnez,


żelazo.


Jabłka oczyszczają organizm z toksyn


Jabłka są źródłem pektyn, które oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki ich działaniu metale ciężkie, na przykład kobalt oraz ołów zostają wydalone z naszego organizmu.


W jakiej temperaturze przechowywać jabłka?


Jabłka najlepiej przechowywać w temperaturze od 0 do 4 stopni C. Zarówno powyżej, jak i poniżej tych wartości owoce gwałtownie się zepsują. Najlepszym miejscem będzie więc piwnica lub chłodna spiżarnia, ale można też schować je do lodówki. Jabłek nie powinno się umieszczać w pobliżu innych owoców czy warzyw, bo mogą wchłonąć ich zapach. Natomiast owoce, które leżą w ich pobliżu, szybciej się zepsują. Dzieje się tak za sprawą etylenu wydzielanego przez jabłka. Dlatego każde jabłko najlepiej okręcić w papier.


Przykryj jabłka papierem


Jeśli jabłka umieszczamy w skrzynce, którą włożymy na zimę do piwnicy, to warto dno wyłożyć kilkoma warstwami gazet, które będą przeciwdziałać powstawaniu nadmiernej wilgoci. W tak przygotowanych pojemnikach luźno układamy owoce, a następnie przykrywamy wypełnione skrzynie kolejną warstwą papieru. Spowolni to proces dojrzewania owoców. Do skrzynki trzeba zaglądać co jakiś czas i usuwać zgniłe owoce.


Czy można mrozić jabłka?


Jabłka doskonale nadają się do mrożenia. Najlepiej obrać je, wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić i rozłożyć na arkuszu ręcznika papierowego, aby lekko obeschły. Potem trzeba przełożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika lub woreczka. Zamrożone jabłka zachowają przydatność do spożycia maksymalnie przez 12 miesięcy.
Idź do oryginalnego materiału