Kombucha to napój pochodzący prosto z dalekich Chin, który w Europie robi coraz większą furorę. Wszystko za sprawą jej wyjątkowych walorów smakowych i jeszcze większego potencjału zdrowotnego. Jak powstaje? W jaki sposób ją pić, aby czerpać z niej jak najwięcej korzyści? Sprawdź!
Czym jest kombucha i jak powstaje?
Kombucha, którą możesz znaleźć również pod spolszczoną nazwą kombucza, to napój przypominający fermentowaną herbatę. Choć swoją popularnością jeszcze nie dorównuje innym produktom, to nieustannie zyskuje nowych zwolenników. Co ciekawe, na jej potencjale zdrowotnym poznali się już tysiące lat przed naszą erą! W praktyce mowa o mieszkańcach dalekowschodnich państw – Japonii i Chin, którzy sięgali po nią jako remedium na wiele schorzeń. jeżeli wierzyć historykom, kombucha była podawana wschodnim cesarzom.
Wysokiej klasy kombucha (https://olini.pl/kategoria/kombucha) wyróżnia się orzeźwiającym, dość słodkim smakiem, który przełamany jest kwaśnymi nutami. To, co można zauważyć już na pierwszy rzut oka to to, iż jest lekko gazowana. Musisz wiedzieć, iż w pełni naturalna kombucha jest aktywna biologiczne. W praktyce oznacza to, iż nieustannie fermentuje, dzięki czemu jej potencjału prozdrowotnego aż żal nie wykorzystać.
Kombucha powstaje na bazie trzech głównych składników:
- cukru – najczęściej trzcinowego, jednak inne rodzaje również zdadzą egzamin,
- herbaty – najczęściej polecana jest czarna, zielona bądź też tradycyjna, chińska oolong,
- SCOBY – grzybek herbaciany zawierający symbiotyczne kultury bakterii i grzybów.
Tajemnica sukcesu kombuchy i jej walorów smakowych w duecie ze wspomagającymi organizm jest proces fermentacji – w pełni naturalny. W pierwszej kolejności należy przygotować napar herbaciany z dodatkiem cukru, jak również wspomnianego grzybka. Żywi się on cukrem i pod jego wpływem z czasem zaczyna się rozrastać i tak tworzą się kolejne warstwy SCOBY. Jednocześnie herbata fermentuje, dzięki czemu zaczyna nabierać cennych adekwatności prozdrowotnych.
Proces fermentacji kombuchy najczęściej trwa od 4 do choćby 14 dni. Tak powstaje orzeźwiający napój – niefiltrowany, niepasteryzowany, niesłodzony. Cała magia dzieje się bez sztucznych dodatków, co tylko wzmacnia jego potencjał zdrowotny.
Możesz również sięgnąć po kombuchę octową. Czym różni się od tradycyjnej? W grę wchodzi dłuższy proces naturalnej fermentacji – zamiast 14 dni, najczęściej trwa choćby 2 miesiące. Dzięki temu napój wyróżnia się wyższą zawartością cennych kwasów organicznych, a co za tym idzie, wzmacnia się jego prozdrowotne działanie. Nie bez znaczenia jest również kwestia smaku – w porównaniu do tradycyjnej kombuchy, jest zdecydowanie bardziej intensywny.
Kombucha – poznaj jej adekwatności prozdrowotne
Kombucha to prawdziwe bogactwo żywych kultur bakterii. Nie bez powodu traktowana jest jako naturalny probiotyk, który korzystnie wpływa nie tylko na układ trawienny.
W napoju z fermentowanej herbaty organicznej znajdziesz przede wszystkim kwasy organiczne – w tym octowy, glukonowy, jak również mlekowy. Ponadto zawiera on cenne witaminy z grupy B, witaminę C (kwas askorbinowy), jak również szeroki wachlarz soli mineralnych. Oprócz tego w jego składzie znajduje się również cukier czy też kofeina.
Sięganie po naturalną kombuczę – to ogromne wsparcie dla układu odpornościowego. Wszystko za sprawą zawartego w niej kwasu glukonowego, dlatego też warto skorzystać z jej adekwatności zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Ponadto z uwagi na obecność wspomnianych probiotyków i polifenoli korzystnie wpływa na zdrowie jelit – m.in. przyspiesza trawienie i przemianę materii. Z kolei witamina C i polifenole to silne przeciwutleniacze, dzięki czemu pijąc kombuczę chronisz swój organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które odpowiadają m.in. za stany zapalne czy procesy starzenia się.
Nie bez znaczenia pozostaje również rola witamin z grupy B – stanowią one bardzo duże wsparcie dla pracy mózgu, jak również przyczyniają się do poprawy samopoczucia.
Jak smakuje kombucha i jak ją pić?
Tradycyjna kombucha zachwyca swoim orzeźwiającym smakiem, w którym słodkie nuty przeplatają się z tymi kwaskowymi. To prawdziwa uczta dla podniebienia, jednak możesz sięgnąć również po warianty owocowe.
Ciekawym rozwiązaniem jest kombucha malinowo-hibiskusowa. To przysłowiowy strzał w dziesiątkę dla miłośników owocowo-kwiatowych produktów. To, co w niej najlepsze to intensywny, ale niezwykle przyjemny posmak malinowy, który sprawdzi się zwłaszcza wśród osób po raz pierwszy sięgających po fermentowaną herbatę.
Możesz również rozsmakować się w kombuczy imbirowej. W porównaniu do poprzedniego wariantu wyróżnia się wytrawnym charakterem. Będzie jednak znakomitym wyborem, jeżeli lubisz posmak infuzowanych cytrusów, herbaty, jak również wyrazistego imbiru, który dopełnia całość.
Jak pić kombuchę? Nie musisz ograniczać się tylko do jednego sposobu. Możesz spożywać ją bez żadnych dodatków, rozpoczynając od dawki 50 ml dziennie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby rozcieńczyć ją z wodą – będzie idealna do gaszenia pragnienia w upalne dni. Wykorzystaj ją również jako składnik mrożonej herbaty czy też drinków bezalkoholowych.
artykuły partnera (lh)