Żółta herbata - co to za herbata?
Żółta herbata, nazywana też herbatą cesarską, to, przynajmniej nam, Europejczykom, chyba najmniej znana herbata. Pochodzi z Chin. Możliwość odkrywania jej smaku i aromatu, korzystania z jej adekwatności zdrowotnych mamy stosunkowo od niedawna, bowiem jej eksport poza granice Chin był długo zakazany. Żółtą herbatę można było spożywać tam wyłącznie na dworze cesarskim (dlatego funkcjonuje też jako "cesarska") i podczas niektórych wydarzeń religijnych. Jej historia sięga czasów dynastii Tang (ok. VII wiek n.e.). Dziś jest bardzo popularna w Azji i zyskuje coraz większą popularność w innych, choćby bardzo odległych krajach. Reklama
Żółta herbata jest wytwarzana z młodych liści herbaty chińskiej (łac. Camellia sinensis) z łodyżkami. Zdarza się nam ją mylić z herbatą zieloną lub białą. Do zielonej jest jednak podobna pod wieloma względami, np. jeżeli chodzi o proces produkcji. Początkowy proces produkcji obu herbat jest taki sam, jednak do otrzymania żółtej herbaty potrzebne są dodatkowe etapy, w tym etap zwany "żółknięciem" (proces suszenia liści przebiega wolniej, dzięki temu liście zmieniają barwę na żółtą; chodzi o to, by zwiększyć poziom utlenienia i usunąć charakterystyczny, trawiasty zapach związany z zieloną herbatą, jednocześnie zachowując jej korzyści zdrowotne).
Jak smakuje żółta herbata?
Żółta herbata przyciąga smakiem i adekwatnościami. Charakteryzuje się przyjemnym, łagodnym, słodkim smakiem, na co wpływ ma m.in. metoda pozyskiwania i skład chemiczny liści herbaty. Jest orzeźwiająca. Napar ma kolor słomkowo-żółty. A jakie korzyści przynosi jego spożywanie?
Co zawiera żółta herbata?
Żółta herbata cechuje się wysoką zawartością polifenoli, które stanowią istotny element w walce ze szkodliwymi dla organizmu wolnymi rodnikami. Najcenniejsze są katechiny. Na uwagę zasługuje również stężenie kwercetyny, które jest większe tylko w herbacie zielonej. Z badań wynika, iż herbaty takie jak żółta i zielona mają większą zdolność zmiatania wolnych rodników tlenowych.
W żółtej herbacie znajdziemy także kwasy fenolowe - galusowy i cynamonowy, o adekwatnościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, a także teinę, jednak w małych ilościach, dlatego naparowi nie przypisuje się znaczących adekwatności pobudzających.
adekwatności żółtej herbaty
Żółta herbata jest szczególnym rodzajem herbaty. Jej adekwatności, poza granicami Chin, są dopiero odkrywane. Wiele badań zostało już przeprowadzonych, ale potrzebne są kolejne. Co ustalono do tej pory?
Jak wynika z badań, spożywanie żółtej herbaty dobrze chroni przez uszkodzeniami tkanek, które wywołują reakcje wolnorodnikowe. Duża w tym zasługa katechin. Zauważa się przy tym, iż czarna herbata, w pełni sfermentowana, którą tak często pijemy, charakteryzuje się mniejszą zawartością polifenoli o wyjątkowo korzystnych adekwatnościach. Zwiększając zawartość przeciwutleniaczy w diecie, prowadzimy do obniżenia stresu oksydacyjnego i zmniejszenia ryzyka wielu chorób, w tym zapalenia stawów, cukrzycy typu 2, chorób serca, a także nowotworów. Żółta herbata może swoim działaniem powodować apoptozę i hamowanie rozmnażania się komórek rakowych - twierdzą badacze.
Polifenole obecne w żółtej herbacie są ważne także dla kondycji i wyglądu naszej skóry. Opóźniają oznaki starzenia, rozjaśniają przebarwienia, poprawiają koloryt skóry oraz wzmacniają jej barierę ochronną.
Żółta herbata wykazuje adekwatności przeciwzapalne i wpływa dobroczynnie na układ trawienny. Zapobiega uszkodzeniom ścian żołądka, łagodzi zaparcia i przyspiesza metabolizm. Zmniejsza ryzyko otyłości (pomaga spalać tłuszcz i osiągać cele związane z utratą wagi), wykazuje działanie przeciwhiperglikemiczne, łagodzi problemy związane z nietolerancją glukozy i insulinoopornością. Jej spożywanie prowadzi także do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu, a podniesienia poziomu tego "dobrego".
Spożywanie żółtej herbaty przekłada się również na lepszą pracę układu nerwowego. Ekstrakt z żółtej herbaty wspomaga regulację neuroprzekaźników w surowicy, a wysoka zawartość przeciwutleniaczy wpływa na zmniejszenie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych. Jedno z badań opublikowanych w 2022 roku wykazało, iż osoby pijące herbatę, w tym herbatę cesarską, miały niższe wskaźniki pogorszenia funkcji poznawczych niż osoby niepijące herbaty.
Uważa się również, iż żółta herbata korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby - jej regularne spożywanie może przyczynić się do ochrony wątroby przed uszkodzeniami.
Jak parzyć żółtą herbatę?
Żółta herbata posiada wiele adekwatności prozdrowotnych, dlatego warto po nią sięgać. Pytanie tylko, jak adekwatnie ją przygotować, by nie straciła na swoim działaniu. Kluczowa jest temperatura wody. Nie powinna być mniejsza niż 70 st. i większa niż 80-85 st. Wystarczy łyżeczka liści na kubek/filiżankę. Herbaty cesarskiej lepiej nie parzyć pod przykryciem. Napar jest gotowy po ok. 3 minutach.
CZYTAJ TAKŻE:
50-latki powinny pić od jednej do trzech filiżanek dziennie. Plusy na starość