Gruszki warto włączyć do swojej diety nie tylko jako pyszne urozmaicenie. Ten owoc to źródło błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych, cennych dla zdrowia składników. Gruszki mają dobry wpływ na serce, pomagają obniżyć ciśnienie i wspierają prawidłową pracę tarczycy. My dziś proponujemy, aby zrobić gruszki pieczone. Ze względu na dodatki nie są to dania lekkie, ale niezwykle smaczne i sycące.
Jak upiec gruszki?
Niezależnie od tego, jaką wersję gruszek zrobisz, zasady są podobne. Gruszki trzeba przekroić wzdłuż na połówki i wydrążyć gniazda nasienne – będzie to miejsce, gdzie można włożyć dodatki. Gruszki najlepiej piec w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 25 minut.
Gruszki pieczone z serem pleśniowym
Połówki gruszek posmaruj oliwą, wgłębienia wypełnij ulubionym serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Aby gruszki były bardziej aromatyczne – ułóż na nich zioła. Mogą to być gałązki świeżego rozmarynu lub tymianku.
Gruszki można podawać ułożone na świeżych, zielonych liściach rukoli, skropione dobrym sosem winegret. Można je podać w towarzystwie grillowanego mięsa. Pieczone z serem gruszki będą dobrze smakowały także na zimno (pokrojone w plastry dodaj na przykład do kanapek z pasztetem).
Gruszki pieczone z miodem i orzechami
Połówki gruszek polej ulubionym miodem, a we wgłębienia włóż orzechy: mogą być włoskie, ale też pekan, pistacje lub posiekane laskowe. Posyp cynamonem. Upieczone gruszki można podawać z bitą śmietaną czy lodami. Tak przyrządzone gruszki są także doskonałym dodatkiem do sycącej owsianki czy kasz na słodko. jeżeli taka wersja wydaje ci się zbyt słodka, dodaj do gruszek razem z orzechami kwaśną żurawinę. Upieczone gruszki możesz skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy.