Główną zasadą diety niskohistaminowej jest zmniejszenie lub całkowite wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających histaminę. Z tego artykułu dowiesz się, czym jest histamina i jakie są główne objawy jej nietolerancji. Poznasz także najważniejsze zasady diety antyhistaminowej.
Histamina – co to za związek?
Histamina to hormon, który naturalnie występuje w organizmie człowieka.
Histamina jest magazynowana w komórkach tucznych organizmu i pełni w nim kilka ważnych funkcji (przede wszystkim funkcję ochronną i stymulującą). Histamina odpowiada między innymi za proces wydzielania kwasu solnego w żołądku, perystaltykę jelit oraz rytm snu. Jednak jej nadmiar może skutkować poważnymi dolegliwościami.
W komórkach tucznych histamina występuje w postaci nieaktywnej.
Wśród czynników, które aktywują wydzielanie histaminy znajdują się między innymi:
- bodźce termiczne (niskie i wysokie temperatury, promieniowanie słoneczne),
- bodźce chemiczne (leki),
- toksyny, wirusy, bakterie i grzyby,
- jad owadów,
- alkohol,
- alergeny pokarmowe.
Drugim źródłem histaminy, obok naturalnej produkcji wewnętrznej, jest żywność. Histamina znajduje się głównie w kiszonkach, składzie wędlin i serów dojrzewających, fermentowanych produktów mlecznych, owoców morza i przetworzonej żywności.
Dieta niskohistaminowa przy alergii i nietolerancji histaminy
Histamina powstaje z aminokwasu histydyny w procesie przechowywania i dojrzewania produktów spożywczych. Po spożyciu takich produktów przez osoby zdrowe histamina bez problemu rozkłada się w jelitach. Dzieje się tak za sprawą enzymu DAO, czyli enzymu diaminooksydazy.
Enzym diaminooksydaza to związek, którego głównym zadaniem jest redukować nadmiar histaminy. Największe stężenie enzymu DAO występuje w jelicie cienkim oraz komórkach nabłonkowych nerek, okrężnicy i łożyska.
Czym różni się nietolerancja histaminy od alergii na histaminę?
Alergia a nietolerancja pokarmowa:
- Alergia – nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego organizmu na zawarty w żywności alergen.
- Nietolerancja pokarmowa – powstaje bez udziału układu odpornościowego. Spowodowana jest brakiem lub upośledzeniem enzymu odpowiedzialnego za metabolizm danego związku.
Kiedy mamy do czynienia z nietolerancją histaminy?
Nietolerancja histaminy (histamine intolerance) diagnozowana jest w przypadku obniżenia aktywności jelitowej enzymu DAO. Gdy enzym nie jest w stanie prawidłowo rozłożyć produktów, które zawierają znaczną ilość histaminy, pojawiają się nieprzyjemne objawy nietolerancji histaminy.
Aktywność DAO jest zmienna fizjologicznie, a wpływ na nią mają różne czynniki (np. przewlekły stres).
Upośledzenie działania enzymu może być spowodowane również przez:
- czynniki genetyczne – polimorfizm genetyczny obniżający aktywność DAO;
- uszkodzenie komórek jelita w przebiegu zakażeń, nieswoistych chorób zapalnych jelit i enteropatii alergicznej;
- przewlekłą chorobę nerek, choroby wątroby, takie jak wirusowe zapalenie wątroby i marskość;
- przewlekłą pokrzywkę skórną (mastocytozę skórną);
- niedobór substancji służących jako katalizatory diaminooksydazy – cynku, miedzi, witaminy C i witaminy B6.
Podwyższony poziom histaminy często jest wynikiem chorób infekcyjnych i przyjmowania niektórych leków. Wzrost stężenia hormonu może pojawiać się również w wyniku wysiłku fizycznego i wahań hormonalnych.
Do głównych objawów nietolerancji histaminy należą:
- świąd skóry, pokrzywka, wysypka,
- czerwone plamy na skórze,
- obrzęk tkanek, opuchlizna,
- wodnisty katar, odruch kichania,
- zaczerwienienie spojówek, łzawienie oczu,
- bóle głowy, zawroty głowy,
- zmęczenie,
- nieregularne miesiączki,
- uderzenia gorąca,
- skurcz oskrzeli, napadowy suchy kaszel,
- świszczący oddech, uczucie duszności,
- zaburzenia rytmu serca, kołatanie serca,
- wzrost ciśnienia tętniczego krwi,
- wzmożone wydzielanie soków żołądkowych,
- ból brzucha, zaparcia, wzdęcia, zapalenie błony śluzowej żołądka,
- problemy z zaśnięciem i utrzymaniem głębokiego snu,
- w niektórych przypadkach choćby utrata świadomości.
Jak leczyć nietolerancję histaminy?
Zarówno przy alergii, jak i nietolerancji pokarmowej kluczowa jest szybka diagnostyka. Objawy histamine intolerance są podobne do dolegliwości, jakie wynikają z innych chorób (SIBO, celiakia, zespół jelita drażliwego).
W celu potwierdzenia nietolerancji histaminy wykonuje się test na aktywność enzymu DAO z surowicy krwi. Diagnostyka obejmuje często również badania genetyczne oraz testy uzupełniające (badanie poziomu witaminy B6, miedzi i cynku).
Leczenie nietolerancji powinno odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza i w konsultacji z dietetykiem. Głównymi elementami leczenia są: farmakologia oraz odpowiednio zbilansowana dieta eliminacyjna, czyli dieta antyhistaminowa.
Dieta antyhistaminowa – główne założenia
Dieta antyhistaminowa jest dietą eliminacyjną. Z jadłospisu osoby nietolerującej histaminy należy wykluczyć produkty, które zawierają ten związek oraz artykuły spożywcze podwyższające poziom histaminy w organizmie. Aby odpowiednio zbilansować dietę, w jadłospisie należy uwzględnić bezpieczne, zdrowe i wartościowe zamienniki wykluczonych produktów.
Co ważne, każdy organizm ma inny próg nietolerancji histaminy. Dlatego przykładowy jadłospis diety antyhistaminowej najlepiej ułożyć indywidualnie, po konsultacji z dietetykiem.
Dieta antyhistaminowa – najważniejsze zasady:
- Dieta antyhistaminowa powinna bazować na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach spożywczych.
- Do produktów niezalecanych należą zarówno te, które zawierają histaminę, jak i artykuły spożywcze, stymulujące jej wydzielanie w naszym organizmie.
- Układając jadłospis, należy wziąć pod uwagę ewentualne inne schorzenia. Nietolerancja histaminy często idzie w parze z nietolerancją laktozy i celiakią. Innymi dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą towarzyszyć nietolerancji, są: zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna i endometrioza.
- Zdrowe dania należy przygotowywać w oparciu o techniki kulinarne, takie jak: gotowanie w lekko osolonej wodzie i na parze, pieczenie w folii i pergaminie lub na suchej patelni (bez dodatku tłuszczu).
- Należy pamiętać o tym, iż każda dieta eliminacyjna, a więc również dieta antyhistaminowa, powinna być odpowiednio zbilansowana zarówno pod względem wszystkich niezbędnych składników odżywczych, jak i kaloryczności.
- Układając dietę, warto zwrócić uwagę na podaż witamin B6 i C oraz miedzi i cynku. Składniki te są katalizatorami enzymu uczestniczącego w rozkładzie histaminy (enzym DAO).
Czego nie można jeść na diecie antyhistaminowej?
Z diety antyhistaminowej trzeba wykluczyć:
- produkty spożywcze, które zawierają histaminę;
- produkty, które mają zdolność do zwiększania wydzielania histaminy w organizmie;
- produkty, które są inhibitorami enzymu DAO (blokują jego prawidłowe działanie).
Na liście produktów zakazanych znajdują się:
- fermentowane produkty mleczne;
- wędliny i sery dojrzewające (parmezan, niebieski ser, gouda, ementaler, camembert);
- kefir, maślanki, jogurty;
- wysoko przetworzone mięso (konserwy, pasztety, kiełbasy, salami);
- żywność wysoko przetworzona zawierająca sztuczne barwniki i konserwanty;
- kiszonki (kiszona kapusta, kiszone ogórki itp.);
- owoce morza, ryby o ciemnym mięsie (tuńczyk, makrela, sardynka), ryby wędzone, sosy rybne;
- suszone owoce, czekolada;
- awokado, owoce cytrusowe, truskawki;
- rośliny strączkowe, w tym soja i przetwory na jej bazie;
- grzyby;
- niektóre warzywa (szpinak, bakłażan, pomidory, fasola, jarmuż, szparagi) oraz niektóre produkty na ich bazie (takie jak przecier pomidorowy);
- orzechy (przede wszystkim orzeszki ziemne, włoskie, nerkowca), nasiona słonecznika;
- niektóre przyprawy (głównie chili, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, curry, sos sojowy);
- alkohol – przede wszystkim czerwone wino, piwo, cydr i szampan;
- inne napoje – takie jak zielona herbata, napoje energetyczne.
Co można jeść na diecie antyhistaminowej?
Produkty dozwolone:
- ryby o białym mięsie (dorsz, miruna, mintaj, okoń, flądra, pstrąg, sandacz, sola);
- mięso z dobrego źródła poddane obróbce termicznej, najlepiej kurczak, indyk, wołowina, wieprzowina, szynka gotowana i pieczona;
- nabiał: mleko, twaróg, miękki ser, ser mozzarella, ricotta, jaja, masło;
- owoce i warzywa (oprócz tych, które znajdują się na liście produktów niedozwolonych);
- produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasza gryczana niepalona, makarony, ryże;
- zdrowe tłuszcze roślinne – oliwa z oliwek, olej rzepakowy;
- siemię lniane, nasiona chia, pestki dyni, migdały;
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie;
- woda mineralna (najlepiej średnio zmineralizowana).
Dieta antyhistaminowa – podsumowanie
- Histamina to związek, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie. Histamina znajduje się również w składzie niektórych produktów spożywczych.
- Osoby, u których występuje zaburzone działanie enzymu diaminooksydazy zmagają się z nietolerancją histaminy. Nietolerancja histaminy objawia się między innymi: świądem skóry, bólami głowy, wodnistym katarem, problemami żołądkowymi i wyższym ciśnieniem tętniczym krwi. Osoby nietolerujące histaminy mają również trudności z zasypianiem.
- Nietolerancję histaminy można leczyć farmakologicznie (leki przeciwhistaminowe). istotną częścią leczenia jest także adekwatnie ułożona dieta eliminacyjna, czyli dieta niskohistaminowa.
- Dieta niskohistaminowa powinna bazować na świeżych, niskoprzetworzonych produktach spożywczych. Za bezpieczne uznaje się między innymi: świeże mięso z dobrego źródła, ryby o białym mięsie, nabiał, produkty zbożowe oraz większość warzyw i owoców.
- Z jadłospisu diety antyhistaminowej trzeba wykluczyć: produkty fermentowane i długo dojrzewające, kiszonki, owoce morza, żywność wysoko przetworzoną, alkohol oraz niektóre warzywa, owoce i orzechy.
Z uwagi na fakt, iż każdy organizm ma inny próg tolerancji histaminy, jadłospis diety eliminacyjnej warto skonsultować z dietetykiem.
W Maczfit możesz skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej. Zachęcamy również do zapoznania się z szeroką ofertą naszych diet pudełkowych.