Dania i przekąski dla ciężarnej: czego nie można jeść w ciąży?

radioklinika.pl 9 miesięcy temu

Sposób odżywiania w ciąży jest bardzo istotny zarówno dla dobrego zdrowia i samopoczucia przyszłej mamy, jak i prawidłowego rozwoju jej nienarodzonego dziecka. Idealna dieta kobiety ciężarnej to dieta zdrowa, urozmaicona i odpowiednio zbilansowana. Jednocześnie przyszła mama powinna mieć świadomość, czego nie można jeść w ciąży oraz jakie produkty warto ograniczyć w tym wyjątkowym czasie.

Dieta kobiety ciężarnej – zdrowa, zbilansowana i smaczna

Warto podkreślić, iż kobieta planująca powiększenie rodziny przed zajściem w ciążę powinna przeanalizować swój styl życia i wprowadzić niezbędne zmiany. najważniejsze jest m.in. zdrowe odżywianie, odpowiednie nawodnienie, wysypianie się, unikanie alkoholu, papierosów i innych używek.

Dieta kobiety ciężarnej powinna być adekwatnie zbilansowana – dostarczać energii oraz niezbędnych składników pokarmowych ze wszystkich grup produktów żywnościowych w odpowiedniej ilości – oraz oczywiście smaczna. W trakcie tych wyjątkowych 9 miesięcy warto postawić na zdrowe i wartościowe produkty, takie jak: pieczywo pełnoziarniste, świeże owoce i warzywa, rośliny strączkowe, zdrowe tłuszcze roślinne, nabiał, ugotowane i dobrej jakości mięso, ryby oraz jaja.

Dieta w ciąży, karmienie piersią oraz sposób rozszerzania diety po 6. miesiącu życia dziecka ma najważniejsze znaczenie dla jego zdrowia. Już w 3. tygodniu ciąży kształtuje się pierwotny przewód pokarmowy malucha – powstaje wówczas rynienka jelitowa, a także pojawia się zalążek wątroby. W momencie przyjścia na świat donoszonego noworodka jego układ pokarmowy jest zdolny do trawienia i wchłaniania mleka. Mimo to jego działanie nie pozostało doskonałe – będzie rozwijał się intensywnie jeszcze przez kilka pierwszych lat życia dziecka.

Czego nie można jeść w ciąży? Produkty zakazane

Przyszłe mamy często zastanawiają się, czego nie można jeść w ciąży, a jakie dania i przekąski warto wprowadzić do swojego jadłospisu.

Produktami zakazanymi w ciąży są:

  • alkohol – choćby najmniejsza dawka alkoholu spożyta w ciąży może spowodować płodowy zespół alkoholowy (tzw. FAS), do którego objawów można zaliczyć m.in. niską masę urodzeniową dziecka oraz nieprawidłowy rozwój mózgu oraz innych organów;
  • mleko niepasteryzowane oraz wszelkie przetwory z niego wytworzone – spożywanie tego typu produktów zwiększa ryzyko zachorowania na listeriozę (poważną chorobę zakaźną);
  • surowe mięso – grozi zarażeniem toksoplazmozą i listeriozą, które mogą prowadzić do uszkodzenia układu nerwowego malucha i przedwczesnego porodu;
  • sery pleśniowe – to kolejne produkty, mogące powodować listeriozę, szczególnie niebezpieczną dla ciężarnych;
  • surowe lub niedogotowane jaja – mogą zawierać bakterie salmonelli, powodujące bakteryjne zakażenia układu pokarmowego,
  • ryby drapieżne – kumulują się w nich metale ciężkie;
  • surowe ryby i owoce morza – mogą być źródłem pasożytów lub bakterii chorobotwórczych;
  • nieumyte warzywa i owoce – mogą być zanieczyszczone pestycydami lub toksoplazmozą;
  • fast foody – jest to pożywienie niskiej jakości, bogate w tłuszcze trans i sztuczne substancje.

Przyszłe mamy powinny również bezwzględnie zrezygnować z palenia papierosów, gdyż nałóg ten w ciąży szkodzi podwójnie: kobiecie oraz jej dziecku. Palenie papierosów w ciąży może prowadzić do niedotlenienia płodu, opóźnienia wzrostu oraz wrodzonych chorób (np. zaburzeń sercowo-naczyniowych), a także do poronienia lub porodu przedwczesnego.

Czego jeszcze nie można jeść w ciąży? Przyszłym mamom odradza się spożywanie słodyczy, ponieważ są one pozbawione wartości odżywczych, a dostarczają jedynie dużych ilości cukru. To samo dotyczy słodkich napojów gazowanych – oprócz cukru zawierają również często sztuczne dodatki, kofeinę, teinę i przyczyniają się do nadmiernego przyrostu masy ciała. Słodyczy w każdej postaci powinny konsekwentnie unikać przyszłe mamy zmagające się z cukrzycą ciążową.

Jakich produktów warto unikać w ciąży?

Oprócz artykułów bezwzględnie zakazanych w ciąży istnieją również produkty, których przyszłe mamy powinny unikać lub chociaż ograniczać ich spożywanie. Zalicza się do nich m.in. produkty wędzone i grillowane – są bogate w sól i zawierają rakotwórcze związki pochodzące z dymu, słodziki syntetyczne – z powodu rozbieżnych danych dotyczących ich wpływu na zdrowie, orzechy arachidowe – mogą zawierać aflatoksyny, toksyczne substancje wytwarzane przez grzyby pleśniowe, które mogą uszkodzić płód.

Będąc w ciąży, należy również ograniczyć spożywanie wątróbki, ponieważ jest bogata w witaminę A, której przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne dla dziecka. Kobiety ciężarne powinny też ograniczać picie kawy, gdyż zbyt duża ilość kofeiny może zaburzać prawidłową pracę serca dziecka, prowadzić do niskiej masy urodzeniowej, a choćby do poronienia i przedwczesnego porodu. Dopuszczalna dawka kofeiny to 200-300 mg na dzień – należy jednak wziąć pod uwagę, iż substancja ta zawarta jest również w innych produktach.

Idź do oryginalnego materiału