Czy można zapobiec zakrzepicy? Oto co zmniejsza ryzyko choroby

zdrowie.interia.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Długotrwałe unieruchomienie, zabiegi chirurgiczne, ciąża a także doustne leki antykoncepcyjne to czynniki, które sprzyjają rozwojowi zakrzepicy żył głębokich. Choć niektórych nie jesteśmy w stanie wyeliminować z naszego życia, to istnieją nawyki a choćby produkty spożywcze, które mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia tej choroby. Jak objawia się zakrzepica i co najważniejsze - jak jej uniknąć? Odpowiadamy.


Zakrzepica żył głębokich - jak do niej dochodzi?


Zakrzepica żył głębokich to choroba, w której w układzie żył głębokich, zwykle w kończynach dolnych, dochodzi do powstania zakrzepu. Wynika to ze spowolnienia przepływu krwi przez naczynie, uszkodzenia ściany żyły lub zmianami we krwi (np. nadpłytkowość).
Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę mają osoby z nadwagą i otyłością, chorzy na cukrzycę i miażdżycę, kobiety w ciąży ale także pacjenci po operacjach chirurgicznych lub złamaniach kończyny dolnej. Przyjmowanie antykoncepcji hormonalnej również zwiększa ryzyko wystąpienia zakrzepicy u kobiet. Reklama


Objawy zakrzepicy


Objawy zakrzepicy żył głębokich to przede wszystkim obrzęk i ból kończyny dolnej. Chory odczuwa ból w trakcie poruszania się, a w trakcie odpoczynku ból znika. Lokalizuje się zwykle w okolicy łydki, kostki ale także w udzie.
Kończyna, która objęta jest zakrzepicą jest czerwona i ucieplona, a stopa może być zasiniona.
W przebiegu zakrzepicy może dojść do wzrostu temperatury ciała i kłopotów z oddychaniem. Może sugerować to zatorowość płucną, która jest zagrożeniem życia.
W zatorowości inne objawy występujące to:
kaszel, skrócony oddech, pocenie się, uczucie strachu i lęku, przyspieszone tętno, omdlenie.


Jak zapobiegać zakrzepicy - codzienne nawyki


Nie można wyeliminować całkowicie wszystkich czynników, które sprzyjają zakrzepicy. Na niektóre nie mamy wpływu - złamanie kończyny dolnej czy konieczność przeprowadzenia zabiegu chirurgicznego są poza naszą decyzyjnością. jeżeli dojdzie jednak do takich zdarzeń, należy pamiętać, iż choćby w takich sytuacjach istnieje profilaktyka przeciwzakrzepowa. Oprócz leków, zalicza się do niej szybką pionizację pacjenta po operacji, a także aktywność fizyczną adekwatną do stanu chorego.


Aby zmniejszyć ryzyko występowania zakrzepicy żył głębokich, należy utrzymywać prawidłową masę ciała. Nadwaga i otyłość zwiększają ryzyko choroby, dlatego należy pamiętać o codziennej dawce aktywności fizycznej.
Osoby, które pracują w pozycji siedzącej, powinny pamiętać o regularnym ruchu. Co godzinę należy odejść od komputera i wykonać kilka ćwiczeń - zwłaszcza w obrębie kończyn dolnych. Dobrym ćwiczeniem będzie wspinanie się na palcach, krążenia stopami, a także krótki spacer po mieszkaniu.
W trakcie odpoczynku, po długim czasie spędzonym w pozycji stojącej lub siedzącej - warto pamiętać o tym, by nogi znajdowały się powyżej linii ciała. Można pod nogi podłożyć dużą poduszkę lub zwinięty koc - dzięki temu odpływ krwi z kończyn dolnych będzie ułatwiony. Dobrym sposobem będzie także ułożenie nóg na oparciu kanapy.
U osób, u których istnieje zwiększone ryzyko zakrzepicy, wprowadzane są leki rozrzedzające krew (osoby z unieruchomioną kończyną czy po zabiegach chirurgicznych). Preparaty z heparyną zapobiegają powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.


Jak zapobiegać zakrzepicy - dieta


Osoby z grupy ryzyka zakrzepicy żył głębokich w swojej diecie przede wszystkim powinny pamiętać o produktach pełnoziarnistych, olejach oraz orzechach.
Zaleca się spożywanie produktów pełnoziarnistych, nabiału, równocześnie ograniczając spożywanie mięsa, w którym zawarte są aminokwasy metioniny, sprzyjające powstawaniu zakrzepów.
W diecie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców - powinno ich być dużo, bowiem zawierają cenne składniki zapobiegające odkładaniu się blaszek miażdżycowych i redukujące "zły" cholesterol w organizmie.
Przyjmując leki przeciwkrzepliwe należy jednak pamiętać o ograniczeniu spożycia witaminy K. Nie oznacza to, iż należy ją całkowicie wykluczyć z diety, jednak warto pamiętać, iż wpływa ona na krzepnięcie krwi i tym samym może znosić działanie farmakologiczne leków.
Źródłem witaminy K są przede wszystkim warzywa zielone: brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata rzymska, lodowa, rukola, roszponka, kapusta włoska czy szparagi.
Obecna jest także w jajach, wątrobie wołowej, mleku.
CZYTAJ TAKŻE:
Idź do oryginalnego materiału