Osteoporoza, czyli cywilizacyjna choroba układu szkieletowego polegająca na stopniowej redukcji masy kości, jest zjawiskiem coraz bardziej powszechnym – na świecie dotyka jedną piątą kobiet po 50. roku życia, a w Polsce choruje na nią 2,1 mln osób, z czego 1,7 mln stanowią kobiety.
Kawa a zdrowie kości
Co ma do tego kawa? Od lat obwiniana jest o wypłukiwanie wapnia z kości, co w konsekwencji ma prowadzić do osteoporozy. Pogląd ten nie znajduje potwierdzenia w badaniach naukowych. Przegląd kilkudziesięciu analiz pozwolił stwierdzić, iż kofeina zawarta w kawie nie wywiera ogólnie negatywnego wpływu na zdrowie kości. „Nie ma dowodów na to, iż kofeina ma jakikolwiek szkodliwy wpływ na stan kości lub gospodarkę wapniową u osób, które spożywają w tej chwili zalecane dzienne spożycie wapnia” – czytamy w pracy Roberta P. Heaneya, amerykańskiego specjalisty zajmującego się m.in. badaniem osteoporozy. Relacja taka została zaobserwowana jedynie w populacjach z niedoborami wapnia w diecie i nie potwierdziła się u badanych, którzy przyjmują zalecaną dzienną dawkę tego mikroelementu.
Kawa nie jest napojem zakazanym w profilaktyce osteoporozy, pamiętać jednak należy o umiarze. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) za bezpieczne dla większości dorosłych spożycie kofeiny (ze wszystkich źródeł) określa maksymalnie 400 mg dziennie. Oznacza to, iż dorosła osoba może wypić 3-5 filiżanek kawy dziennie (filiżanka kawy zawiera około 75-80 mg kofeiny). Nieco mniejszą porcję zaleca się kobietom w ciąży, dla których limit wynosi 200 mg kofeiny dziennie.
Co powoduje osteoporozę?
Wśród czynników ryzyka zachorowania na osteoporozę badacze wymieniają:
zaawansowany wiek i płeć żeńską,
nieprawidłowy sposób żywienia, z niską podażą wapnia i witaminy D,
niską aktywność fizyczną, włączając siedzący tryb życia,
nadużywanie alkoholu i/lub palenie tytoniu.