Czy jedzenie owoców w ciąży korzystnie wpływa na rozwój płodu?

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zdjęcie USG płodu Źródło: Pexels / RODNAE Productions


W ciąży trzeba szczególnie uważnie komponować jadłospis, aby dostarczyć do organizmu witaminy i minerały w ilości odpowiadającej zwiększonemu zapotrzebowaniu na składniki odżywcze. Ich źródłem są m.in. owoce. Jakie owoce powinna jeść kobieta ciężarna?


Dieta ciężarnych powinna być urozmaicona oraz bogata w naturalne, nieprzetworzone pokarmy. Oprócz wartościowych źródeł białka, węglowodanów złożonych i zdrowych tłuszczów muszą się w niej znaleźć witaminy i minerały, których skarbnicą są owoce. Stanowią one nie tylko cenny dodatek do diety, ale także są zdrowym zamiennikiem słodyczy. Dzięki jedzeniu owoców kobieta ciężarna może zaspokoić ochotę na słodkie pokarmy, która często związana jest z ciążowymi zachciankami, a także uniknąć skutków ubocznych nadmiernego spożycia pustych kalorii.


Dlaczego w diecie ciężarnej powinny znaleźć się owoce?


Jak podaje portal MedicalNewsToday: „Spożywanie dużej ilości świeżych owoców podczas ciąży może pomóc w zapewnieniu zdrowia zarówno kobiety, jak i dziecka. Świeże owoce zawierają wiele niezbędnych witamin i składników odżywczych, a także są dobrym źródłem błonnika”.


Większość owoców jest zalecana dla kobiet ciężarnych ze względu na wysoką zawartość m.in. witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego, potasu, a także naturalnych antyoksydantów. Owoce to lekka i sycąca przekąska, która dodatkowo dostarcza do organizmu ciężarnej regulujący pracę jelit błonnik, jednak nie mogą być spożywane w nadmiarze, zastępując inne pokarmy.


Dla kobiet w ciąży polecane są zarówno owoce sezonowe np. jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, winogrona oraz jagody, jak i owoce egzotyczne np. owoce cytrusowe, granaty, mango, awokado, banany i gujawa. Warto komponować codzienną dietę z uwzględnieniem różnych owoców, które będą pochodziły ze sprawdzonego źródła. Kobiety ciężarne mogą spożywać owoce świeże, mrożone oraz suszone, jednak powinny unikać owoców kandyzowanych i owoców puszkowanych, które są źródłem dodatkowej porcji cukru.


Na co zwrócić uwagę, wybierając owoce?


Owoce w diecie ciężarnej powinny być źródłem jedynie wartościowych składników odżywczych, dlatego warto zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Najlepszym wyborem są owoce z upraw ekologicznych, w których nie są stosowane sztuczne nawozy i środki ochrony roślin.


Należy bezwzględnie unikać spożywania owoców przejrzałych, nadgniłych oraz pokrytych pleśnią – odkrojenie zepsutego fragmentu owocu nie redukuje zagrożenia związanego ze szkodliwymi toksynami. Nie należy również spożywać obranych, pokrojonych owoców, które dostępne są w foliowych opakowaniach – lepiej samodzielnie przygotować zdrową przekąskę.


Owoce powinny stanowić jedynie dodatek do urozmaiconej diety. Dla kobiet w ciąży polecane są dwie porcje owoców dziennie oraz 3-5 porcji świeżych warzyw, które również są źródłem witamin, minerałów, a także błonnika pokarmowego.
Idź do oryginalnego materiału