Czy aftoza nawrotowa jest związana z dietą?

dentonet.pl 15 godzin temu
Zdjęcie: Czy aftoza nawrotowa jest związana z dietą?


Autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie „International Dental Journal”, wskazują, iż spożycie przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, może odgrywać istotną rolę w wywoływaniu nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej (ang. recurrent aphthous stomatitis; RAS).

Jak podali badacze, problem nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej dotyczy częściej kobiet, w których diecie znalazło się mniej cynku, a spożycie witaminy C było wyższe.

Dieta o wysokim potencjale antyoksydacyjnym uchroni przed RAS

– jeżeli zostanie to potwierdzone w kolejnych badaniach, zalecanie diety o wysokim potencjale antyoksydacyjnym może zostać uznane za czynnik ochronny przed nawracającym aftowym zapaleniem jamy ustnej – napisali autorzy z zespołu dr Maryam Gholamalizadeh z Uniwersytetu Nauk Medycznych Shahid Beheshti w Teheranie (Iran).

Owrzodzenia to najbardziej powszechne schorzenie błony śluzowe jamy ustnej. Według danych National Institutes of Health’s National Library of Medicine tą chorobą dotkniętych jest około 10% światowej populacji, przy czym nawracające aftowe zapalenie jamy ustnej występuje nieco częściej u kobiet.

Wciąż brak dokładnej wiedzy na temat etiologii RAS, choć możliwe czynniki ją wywołujące obejmują genetykę, stres, zmiany hormonalne, alergie i działanie układu odpornościowego. Chociaż owrzodzenia te często goją się samoistnie i nie stwarzają innych zagrożeń dla zdrowia, często są bolesne.

Badanie w udziałem prawie 180 kobiet

Aby zbadać związek zachodzący między indeksem antyoksydacyjnym w diecie (dietary antioxidant index; DAI) a występowaniem nawracających owrzodzeń jamy ustnej, przeprowadzono badanie przekrojowe z udziałem 144 kobiet obciążonych RAS oraz 135 kobiet, u których owrzodzenia nie występowały. Do oceny wpływu witamin A, C, E oraz manganu, selenu i cynku w diecie wykorzystano kwestionariusz. Aby zmierzyć zdolność antyoksydacyjną diety uczestniczek, zastosowano DAI i przeprowadzono modele regresji.

Jeżeli chodzi o obecność przeciwutleniaczy w diecie, kobiety wolne od RAS miały wyższe spożycie cynku (12,01 ą 4,14 w porównaniu do 10,94 ą 4,64 mg/d, p = 0,043) oraz niższe spożycie witaminy C (182,29 ą 115,83 w porównaniu do 243,68 ą 193,28 mg/d, p = 0,003).

Natomiast w przypadku wyników DAI, średni wskaźnik antyoksydacyjny witaminy C był znacznie niższy (-0,19 ą 0,72 vs. 0,2 ą 1,20, p = 0,003), a średni wskaźnik cynku był znacznie wyższy (0,12 ą 0,94 vs. -0,12 ą 1,05, p = 0,043) w przypadku kobiet, u których nie występowało nawracające aftowe zapalenia jamy ustnej w porównaniu do pań, które zmagały się z tą chorobą.

Jak zaznaczyli naukowcy z zespołu dr Gholamalizadeh, konieczna jest kontynuacja badań nad tą tematyką, niemniej obecne badanie wskazuje na możliwy związek pomiędzy ryzykiem nawracającego aftowego zapalenia jamy ustnej a indeksem antyoksydacyjnym w diecie.

Autorami pracy pt. „Dietary Antioxidant Index and the Risk of Recurrent Aphthous Stomatitis” są reprezentujący kilka uczelni medycznych w Iranie specjaliści z zakresu m.in. żywienia, chorób metabolicznych, fizjologii oraz promocji zdrowia.

Przewlekły stres jako przyczyna zaburzeń mięśni żucia i stawów skroniowo-żuchwowych, dieta jako czynnik ryzyka rozwoju ubytków pochodzenia niepróchnicowego, aktywność fizyczna mająca wpływ na urazy mechaniczne w obrębie jamy ustnej. – Związki między zmianami cywilizacyjnymi a występowaniem i przebiegiem schorzeń jamy ustnej są nierozerwalne – mówi dr n. med. Alicja Aluchna.

Źródła: https://www.drbicuspid.com/

https://www.sciencedirect.com/

Idź do oryginalnego materiału