Co zrobić z buraków z zakwasu? Podpowiadamy, jak wykorzystać kiszone buraki

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zakwas na barszcz i kiszone buraki. Źródło: Shutterstock / Iwona Wozniak


Zastanawiasz się, czy można wykorzystać buraki z zakwasu na barszcz? Nie tylko można, a wręcz trzeba! Grzechem byłoby ich wyrzucenie, bo to prawdziwa bomba witaminowa i naturalny probiotyk. Sprawdź, co można zrobić z kiszonych buraków.


Jeśli zrobiłeś domowy zakwas z buraków, to po ugotowaniu wigilijnego barszczu zostaną kiszone buraki. Koniecznie je wykorzystaj w kuchni. Można z nich zrobić zupy, sok czy pyszne sałatki.


Sok z kiszonych buraków


Jeśli masz wyciskarkę, jest to najprostszy sposób na to, aby wykorzystać kiszone buraki – można z nich zrobić sok. Wystarczy je przepuścić przez wyciskarkę. Taki sok można kilka dni przechowywać w lodówce. To pełen witamin i innych cennych składników shot na poprawę odporności, zdrowe jelita i dobre samopoczucie.


Sałatki i zupy z kiszonych buraków


Kiszone buraki można zetrzeć, doprawić oliwą, zieloną pietruszką, prażonymi orzechami i podać jako surówkę do obiadu. Ale mogą też być dodatkiem do różnych sałatek. Jakich? Pomyśl, do jakich sałatek dodałbyś kiszone ogórki i zamiast ogórków, dodaj kiszone buraki. To np. różnego rodzaju sałatki ziemniaczane, ale kiszone buraki można też dodać do tradycyjnej ukraińskiej sałatki vinegret (można wówczas dodać do sałatki wymieszane buraki kiszone z pieczonymi lub gotowanymi). Kiszone buraki będą dobrze smakowały w towarzystwie świeżego szpinaku, jabłek, orzechów czy rukoli.


Z kiszonych buraków można też zrobić zupę. Bardzo dobrze nadają się np. do kremowej zupy z buraków – jeżeli nie chcesz, aby była zbyt kwaśna, zmieszaj buraki pieczone z kiszonymi w dowolnych proporcjach. Tarte kiszone buraki można również dodać do barszczu. Ich dodatek zawsze dodatkowo zakwasi zupę i sprawi, iż zachowa piękny kolor (bez konieczności dodawania do niej octu).


Dlaczego warto jeść kiszone buraki?


Kiszone buraki są nieocenionym źródłem witaminy C. Wspierają odporność, pomagają obniżyć ciśnienie krwi i uregulować poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo sprzyjają urodzie, pomagają na zaparcia i mają zbawienny wpływ na mikroflorę jelitową.
Idź do oryginalnego materiału