Cierpisz na zespół jelita drażliwego? Ten chleb będzie dla ciebie odpowiedni

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przepis na chleb gryczany Źródło: Maj Academy


Nic nie smakuje tak dobrze, jak domowy chleb. Niestety tradycyjne wypieki nie są dobre dla osób cierpiących na rozmaite schorzenia układu pokarmowego. Jedną z najczęściej występujących chorób jest zespół jelita drażliwego (IBS).


Osoby chorujące na IBS muszą zmagać się z wieloma ograniczeniami dietetycznymi. Przy zespole jelita drażliwego często diagnozowane jest SIBO – rozrost bakteryjny jelita cienkiego. Żyjąc z SIBO oraz często towarzyszącym mu zespołem jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie diety, która bogata jest w produkty redukujące dolegliwości gastryczne oraz prowadzące do zahamowania rozrostu bakterii produkujących gazy.


Dieta Low FODMAP dla osób cierpiących na SIBO


Jednym ze sposobów leczenia SIBO jest stosowanie diety, która zapobiega przerostowi bakterii, pomagając przywrócić równowagę mikrobioty jelit. W leczeniu SIBO często stosowana jest dieta LOW FODMAP oraz protokół dr Siebecker, na który składają się dieta SCD, dieta GAPS i produkty z diety LOW FODMAP.


Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:


fazy I – eliminacyjnej


fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP


fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego


Odżywianie przy SIBO uwzględnia przede wszystkim produkty o niskiej fermentacji. Ze względu na dość częstą nietolerancję laktozy, która jest jednym ze skutków ubocznych rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, niezbędne jest wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających ten cukier mleczny. Często należy także przestrzegać dodatkowo diety bezglutenowej.


Ważne! Dieta w SIBO wymaga wcześniejszego wykonania badań, aby mogła być dobrana do indywidualnych potrzeb chorego. Nie należy wprowadzać jej bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem i dietetykiem.Przepis na chleb gryczany


Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na chleb gryczany bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.
Idź do oryginalnego materiału