Osoby chorujące na IBS muszą zmagać się z wieloma ograniczeniami dietetycznymi. Przy zespole jelita drażliwego często diagnozowane jest SIBO – rozrost bakteryjny jelita cienkiego. Żyjąc z SIBO oraz często towarzyszącym mu zespołem jelita drażliwego, konieczne jest stosowanie diety, która bogata jest w produkty redukujące dolegliwości gastryczne oraz prowadzące do zahamowania rozrostu bakterii produkujących gazy.
Dieta Low FODMAP dla osób cierpiących na SIBO
Jednym ze sposobów leczenia SIBO jest stosowanie diety, która zapobiega przerostowi bakterii, pomagając przywrócić równowagę mikrobioty jelit. W leczeniu SIBO często stosowana jest dieta LOW FODMAP oraz protokół dr Siebecker, na który składają się dieta SCD, dieta GAPS i produkty z diety LOW FODMAP.
Dieta Low FODMAP składa się z 3 faz:
fazy I – eliminacyjnej
fazy II – ponownego wprowadzania produktów z wysoką zawartością FODMAP tzw. reintrodukcji celem ustalenia poziomu tolerancji poszczególnych rodzajów FODMAP
fazy III – wykorzystanie wiedzy zdobytej w trakcie reintrodukcji w codziennym życiu, tak aby nie doprowadzić do powrotu objawów zespołu jelita drażliwego
Odżywianie przy SIBO uwzględnia przede wszystkim produkty o niskiej fermentacji. Ze względu na dość częstą nietolerancję laktozy, która jest jednym ze skutków ubocznych rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego, niezbędne jest wykluczenie z jadłospisu produktów zawierających ten cukier mleczny. Często należy także przestrzegać dodatkowo diety bezglutenowej.
Ważne! Dieta w SIBO wymaga wcześniejszego wykonania badań, aby mogła być dobrana do indywidualnych potrzeb chorego. Nie należy wprowadzać jej bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem i dietetykiem.Przepis na chleb gryczany
Autorzy e-booka MajAcademy „MajDiet” zalecają przepis na chleb gryczany bez nabiału, sorbitolu, glutenu i fruktozy.